Ne idite na put bez putne apoteke! :: Semberija INFO ::

 

Ne idite na put bez putne apoteke!


Kako bi putovanje na odmor bilo uspješno, bez nepotrebnog stresa i proteklo u zdravlju, potrebno ga je pomno planirati i što manje stvari prepustiti slučaju. Na put ne krećite bez ..putne apoteke". Njena veličina i sadržaj zavisi o broju putnika i njihovim potrebama. 

Nosite li u njoj više vrsta raznih lijekova, provjerite upute proizvođača o njihovom čuvanju i temperaturi pohrane. Naime, neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage, na temperaturi do 25 °C. 

Takođe, ukoliko putujete u inostranstvo, provjerite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada su u pitanju lijekovi, njihov transport, te koji su potrebni ,,papiri" koji trebaju da budu uz lijekove, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

- Ako u svojoj putnoj apoteci nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama (u frižideru), svakako za njih osigurajte mjesto u torbi-frižideru, u za njih propisanim uslovima. Putnu apoteku čuvati van dohvata djece. Nemojte uzimati lijek koji je promijenio boju ili oblik. 

Takođe, čuvajte lijekove u originalnoj ambalaži, kako biste znali rok trajanja. Ne preporučuje se uzimanje lijeka poslije datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promijeniti, a efikasnost smanjiti, navodi dr  spec Elma Kuduzović, rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u. 

Neophodni i preporučeni sadržaj 

Putna apoteka uglavnom je istog sadržaja kao ormarić za prvu pomoć, s tim da se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično). 

Zdravim putnicima najčešće se savjetuje da im ljetna putna apoteka sadrži pribor za prvu pomoć (sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih ozljeda i rana - dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere te makazice i pincetu), toplomjer (nezaobilazan sastojak poslužiti će i odraslima i djeci), lijek protiv mučnine na putovanju (za one koji ne podnose vožnju, u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put), lijek protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature (tablete za odrasle i sirup za djecu). 

Neophodni su i proizvodi protiv proliva i prašak s elektrolitima za pripremu rastvora protiv dehidracije – prolliv ili dijareja kod  putnika česta je ljetna tegoba. Iako naoko bezazlen, proliv ljeti može biti opasan zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca. 

U putnoj apoteci mjesto imaju i probiotici – za obnavljanje crijevne flore nakon proliva korisna su prirodna dopuna prehrane, a sadrže korisne žive probiotičke bakterije, ponekad u kombinaciji s vitaminima i oligoelementima, dodaci prehrani za regulisanje zatvora (čaj, čepići), antihistaminska mast, krema, gel (sredstva za ublažavanje svrbeža, osjećaja pečenja, bola i crvenila kože nakon uboda insekata). 

Zaštita kože i tijela

U prirodu ne odlazite bez repelenata - sredstava za zaštitu od insekata, kapi za nos i pastile za grlo (ljeti su česte prehlade, pa je poželjno da vam se pri ruci nađu kapi za smanjenje otoka sluznice nosa, te pastile koje će poslužiti za dezinfekciju usta i ublažavanje bolova u grlu).

- Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca, čak i kad je oblačno. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva do tri sata te nakon svakog kupanja. Krema ili gel za njegu kože nadražene sunčevim zracima i opekotinama hlade i umiruju nadraženu kožu, a mogu poslužiti i za neka slična stanja, poput uboda insekata, ističe dr Kuduzović. 

Preporuke za hronične bolesnike i starije ljude su da prije polaska na put posjete ljekara kako bi dobili savjete o očuvanju zdravlja i da bi na vrijeme pripremili potrebne recepte. Ne krećite na put bez medicinske dokumentacije.

Ne zaboravite ponijeti lijekove koje redovno uzimate – prema broju dana, izračunajte koliko vam je lijekova potrebno za put! Saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i apoteke u mjestu gdje ćete boraviti. Ponesite zdravstvene knjižice i ako bolujete od neke bolesti, najvažniju medicinsku dokumentaciju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica