SAVJETI STRUČNjAKA: KAKO IZGLEDA PRAVILNA ISHRANA LjETI :: Semberija INFO ::

 

SAVJETI STRUČNjAKA: KAKO IZGLEDA PRAVILNA ISHRANA LjETI


Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje posebnosti i zahtijeva određeni režim prehrane zbog specifičnih potreba organizma pa budući da su nam konačno došli topli ljetni dani, jako je važno svoju ishranu prilagoditi trenutnim uslovima.

PREPORUKA VODA I LAGANIJA HRANA

Povišene ljetne temperature, koje rezultiraju povišenom temperaturom tijela, a potom i znojenjem, mogu dovesti do pretjeranog gubitka tjelesnih tekućina, odnosno dehidracije tijela.

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) ističu da su simptomi dehidracije tijela glavobolja, suha koža, suha usta, ubrzani otkucaji srca, grčevi u nogama i rukama, mučnina, povraćanje.

„Na dehidraciju su posebno osjetljiva djeca, osobe starije životne dobi i osobe oslabljenog imuniteta zbog čega je naročito ljeti jako važno voditi računa o pravilnoj i dovoljnoj hidraciji organizma“, naglašava Maja Jonjić - Trifković, nutricionistica INZ-a.

Povećane potrebe za tekućinom možemo nadoknaditi i svakodnevnim unosom voća i povrća bogatog vodom (lubenica, jagoda, breskva, paradajz, krastavac, zelena salata) i cijeđenim nezaslađenim voćnim sokovima i aromatiziranim vodama.

Treba izbjegavati obilne obroke, prženu, masnu i teško probavljivu hranu, preslanu i prezačinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijski prerađenu hranu, kao i zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom zbog opasnosti od dehidracije organizma.

„Naravno , voda je najbolje piće za rehidraciju, bez dodatnih kalorija. Trudite se tokom ljetnih mjeseci piti minimalno osam do deset čaša vode dnevno, što ćete, naravno, prilagođavati nivou fizičke aktivnosti, budući da dodatna fizička aktivnost povećava potrebe za vodom, koja se gubi znojenjem“, kaže Jonjić-Trifković.

Osim o dovoljnoj hidraciji organizma, ljeti treba voditi računa i o tome da naša ishrana bude usmjerena na laganu, lakše probavljivu hranu, bogatu vlaknima.

Upravo ljeti, organizam prirodno traži lako probavljivu prehranu, bogatu vitaminima, mineralima i vodom, a s manjom količinom masnoća. Potrudite se u svoje ljetne jelovnike svakako uvrstiti što više sezonskog voća i povrća, kojeg u ovom dijelu godine, ima u izobilju.

Semberija info