JAJA HRANE MOZAK I ČUVAJU ZDRAVLjE :: Semberija INFO ::

 

JAJA HRANE MOZAK I ČUVAJU ZDRAVLjE


Foto: Ilustracija
Jaja zbog holesterola prati loša reputacija, ali njemački stručnjaci ističu da su zdravija, nego što možete i da zamislite.

Jaja sadrže vitamin A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti, a bogata su holesterolom.
-Dvije trećine holesterola u krvotoku, zapravo, proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošijih jaja ima manju ulogu u metabolizmu, nego što ljudi misle”, kažu stručnjaci sa Dječije univezitetske bolnice u Minhenu.
Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika.

-Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedjeljno”, rekla je PR Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala da to uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hljeba, kolača, tjestenine ili majoneza.

-Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedjeljno.

Zdrave osobe mogu da ih jedu i više”, kažu stručnjaci i dodaju da ostala ishrana mora biti uravnotežena.
Jaja sadrže i lecitin, ,,hranu za mozak”, odnosno za nervni sistem, te su odlična za stariju populaciju.
Da li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.
 
Savjet:

Jaja treba dobro prokuvati ili ispržiti, jer takav način pripreme ubija salmonelu. Ako želite da ih jedete sirova, vodite računa da su svježa. Možete isprobati tako što se stave u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, svježe je. Ako polako ,,izlazi’’ prema površini, treba ga prokuvati ili ispržiti. Ako ,,izroni’’ na površinu, najbolje je da ga bacite, jer nije za jelo.
 
(Semberija info)