TRAŽE SE I DOPLATE: Ljetovanje skuplje, ali građani ne odustaju od putovanja :: Semberija INFO ::

 

TRAŽE SE I DOPLATE: Ljetovanje skuplje, ali građani ne odustaju od putovanja


Svi turistički aranžmani za ljetovanje ove godine su skuplji zbog inflacije, dok se za već uplaćene aranžmane čarter letovima za Egipat i Tursku mora doplatiti 20 evra po osobi zbog poskupljenja goriva.

Kako kaže Zoran Preradović iz jedne turističke agencije u Banjaluci, aranžmani su skuplji uglavnom za deset odsto za Crnu Goru i Egipat, kao i za Hrvatsku, koja već svake godine poskupljuje desetak odsto. Turska je ostala sa istim cijenama, ali je prevoz poskupio zbog skoka cijena goriva.
– Avio kompanije su povećale cijene goriva za pet do deset odsto i cijene se mijenjaju gotovo na dnevnom nivou, ali niko nije povećao iznad deset odsto. Što se tiče čarter letova za Egipat i Tursku, u međuvremenu je došlo do poskupljenja 20 evra po osobi zbog rasta cijena goriva. Oni su zadržali to pravo, jer se cijene nafte stalno mijenjaju – rekao je Preradović za RTRS.

Bez obzira na poskupljenja, kako navodi, građani ne odustaju od ljetovanja.
– Zbog pandemije mnogi nisu putovali dvije godine i sada su jedva dočekali da odu – ocjenjuje on.
Ove godine se, po njegovim riječima, najviše traže aranžmani za ljetovanje u Egiptu i Grčkoj, koja je konačno ukinula kovid ograničenja. Za Hrvatsku je, navodi, potražnja takođe standardno velika, jer je najbliža destinacija.
Preradović objašnjava da su turistički radnici na početku ratnog sukoba u Ukrajini vjerovali kako će ljetovanje ove godine biti jefitinije, a uverenje su zasnivali na činjenici da u Turskoj ljetuje oko četiri miliona turista iz Rusije, te da su Rusi i Ukrajinci u Crnoj Gori prošle godine ostvarili oko 20 odsto noćenja.
– Međutim, zbog poskupljenja goriva i hrane, odnosno nabavnih cijena, hotelijeri nisu bili u mogućnosti da smanjuju cijene usluga – tvrdi Preradović.

VAUČERI

Ministarstvo trgovine i turizma RS ponovo kreće s projektom turističkih vaučera u cilju nastavka podrške domaćem turizmu. Ministarka Suzana Gašić rekla je da će veoma brzo početi opet sa ovim projektom, a prethodni rezultati i statistički podaci o turističkim posjetama su glavni razlozi zbog kojih su se opet odlučili za turističke vaučere.


Srpska info