Tempirane bombe u stanovima: Ove uređaje redovno provjeravajte :: Semberija INFO ::

 

Tempirane bombe u stanovima: Ove uređaje redovno provjeravajte


Definitivno najčešći uzrok tragedija i požara u stanovima, jeste upravo bojler zbog čega stručnjaci preporučuju da se njima rukuje sa puno pažnje, jer može biti smrtonosan. Neophodno je da se na nekoliko mjeseci provjerava njegova ispravnost, kao i da to čine stručnjaci.

Iako bojler ima čak tri vrste zaštite i tek nakon njihovog otkazivanja dolazi do eksplozije, stručnjaci konstantno apeluju na građane da se bojler gasi prilikom korišćenja, upravo kako ne bi došlo do kobnih posljedica, odnosno smrtnih ishoda.

„Bojler koji se pravilno upotrebljava, odnosno, koji je na ispravan način održavan, nikada neće eksplodirati. Ipak i pored zaštita koje on ima, građani moraju da povedu računa o njegovom radu. Pa tako, recimo u slučaju nekontrolisanog grijanja vode, koje se prepoznaje po zujanju i ključanju vode iz bojlera, obavezno bi trebalo isključiti dovod struje i pozvati električara“, tvrde stručnjaci.

Punjač za telefon koban


Iako mnogi to ne znaju, punjač za mobilni telefon je na prvom mestu među izazivačima požara. Statistike pokazuju da je poslednjih godina glavni krivac za strujne udare, požare, pa čak i pogibije ljudi ,upravo neispravni punjač ili kopija originala.

Ipak, postoje znaci koji bi mogli da ukažu na to da nešto nije u redu sa punjačem - peckanje struje prilikom sklanjanja punjača iz telefona, ali i varničenje iz utičnice za struju prilikom vađenja uređaja.