POSKUPLjENjE NIJE ZAOBIŠLO NI POSLASTICE :: Semberija INFO ::

 

POSKUPLjENjE NIJE ZAOBIŠLO NI POSLASTICE


Foto
Kilogram sitnih kolača prošle godine koštao je najmanje 14 KM, a najviše 18 KM. Poskupljenja nisu zaobišla ni ove slatke užitke pa će tako građani Srpske za predstojeće praznike i slave kilogram plaćati 19 KM, a ko se odluči za posne kolače moraće da izdvoji marku više, odnosno 20 KM.

Kako su kazali iz banjalučke poslastičarnice "Manja" za "Nezavisne novine", kilogram sitnih kolača košta 19 KM.

"Prethodna cijena je bila 17 KM, ali je sada kilogram skuplji za dvije marke", kazali su iz ove poslastičarnice.
Dodaju da je pred predstojeće praznike i slave potražnja povećana.

Iz bijeljinske poslastičarnice "Mozart" kazali su za "Nezavisne novine" da se kod njih još nije mijenjala cijena kolača i torti, ali da uskoro očekuju povećanje cijene.

"Kilogram sitnih kolača košta 14,50 KM, dok se cijena torti razlikuje od težine. Cijene kreću od 24 KM pa naviše, zavisno od toga šta kupac želi", kazali su iz ove poslastičarnice.

Prema riječima Banjalučanki koje prave domaće sitne kolače za prodaju, cijena po kilogramu trenutno iznosi 19 KM.

Ističu da je do poskupljenja moralo doći jer je došlo do velikog skoka u cijenama sastojaka za pravljenje ovih poslastica.

"Sastojci su mnogo poskupjeli, ne isplati se prodavati kolače po starim cijenama. Prošle godine prodavali smo po cijeni od 17 KM, ali ove godine cijena jednostavno mora biti viša", kazala je jedna Banjalučanka koja se bavi prodajom kolača.

Dodaje da ima razlike u cijeni između posnih i mrsnih kolača, pa je tako kilogram posnih skuplji za jednu marku te košta 20 KM.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz poslastičarnice "Laterna" u Laktašima, cijena po kilogramu sitnih kolača se povećala sa 18 na 19 KM, te da je to samo simbolično poskupljenje u odnosu na poskupljenje sastojaka.

"Cijena male kutije malina je narasla duplo, isto tako imamo i duplu cijena šećera i margarina, glavnih sastojaka, što znači da mi imamo poskupljenje veće za 50 odsto", kazali su iz ove poslastičarnice.

Prema njihovim riječima, potražnja za ovim poslasticama nije povećana, nego je čak i smanjena.

Banjalučanka Sara D. kazala je za "Nezavisne novine" da zbog nedostatka vremena svake godine naručuje kolače za predstojeću slavu, te da se prošle godine izvan grada kilogram kolača mogao kupiti za 14 KM.

"Ove godine su cijene dosta više. Kada sam zvala da pitam žena mi je rekla da kilogram košta 19 KM", kazala je Sara.

(Nezavisne)