VOĆARI SUOČENI SA NOVIM PROBLEMIMA :: Semberija INFO ::

 

VOĆARI SUOČENI SA NOVIM PROBLEMIMA


Foto: Ilustracija
Sve voćarske kulture, osim možda jabuke, bile su ugrožene zbog mraza tokom protekla dva dana u Srpskoj i uglavnom su stradali otvoreni cvjetovi bliži zemlji, izjavio je danas rukovodilac Odsjeka za agrometereologiju u Republičkom hidrometereološkom zavodu Dejan Supić.

Supić je rekao da se za sada ne vide značajnija oštećenja cvjetova šljiva i krušaka, te da će se za dan dva znati kolike su štete zbog mraza.

On je naveo da je mraz juče bio od minus devet u planinskim predjelima, a u nižim od minus pet stepeni Celzijusovih, te da je bio nešto slabijeg intenziteta jutros.
 

Važno je da ne bude još ovakvih pojava mraza. Za sada, prema našim prognostičkim modelima, ne očekuje se pojava jutarnjih mrazeva u nižim predjelima, dok je moguća u višim planinskim predjelima – rekao je Supić.


Prema njegovim rječima, u narednim danima se očekuje uglavnom sunčano vrijeme uz porast jutarnje i dnevne temperature vazduha.

Supić je rekao da će u subotu uveče, 9. aprila, doći do naoblačenja prvo u zapadnim predjelima Srpske, a kasnije i u ostalim krajevima, što će usloviti kišu narednog dana sa jačim padavinama u zapadnom dijelu Srpske.

Iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske rečeno je da će danas krenuti na teren radi obavljanja prvih procjena štete na voću.

(Srpska Info)