VODA JE USLOV OPSTANKA ŽIVOTA NA ZEMLjI :: Semberija INFO ::

 

VODA JE USLOV OPSTANKA ŽIVOTA NA ZEMLjI


Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obilježava i značaj ovog dana je počeo da raste.

 Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsjete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

Voda ima neprocjenjiv značaj u evoluciji živog svijeta. Voda praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svjetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji. Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura, što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima - vodosnabdijevanju, industriji, saobraćaju i drugim djelatnostima. Globalna potrošnja vode se povećava svake godine. Voda obuhvata 2/3 Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

Pri upotrebi vode, neminovno je nastajanje otpadnih voda. One moraju da se adekvatno prečišćavaju da bi se vratile u prirodni vodni resurs.

Prema statisci u svijetu je 50% tekućih voda trajno uništeno. Najkvalitetniju vodu imaju Finska, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija itd.

Čovjeku je neophodno minimum 50 litara vode dnevno - za piće, pranje, kuvanje i sanitarije. Još 1990. godine milijardu ljudi na planeti nije imalo taj minimum.

Povodom Svjetskog dana voda danas u bijeljinskoj Gimnaziji JU ,,Vode Srpske" Bijeljina i JU Gimnazija ,,Filip Višnjić" Bijeljina organizuju Okrugli sto s ciljem edukacije mlađih generacija o značaju očuvanja voda.