DVIJE DECENIJE MAGIJE "GOSPODARA PRSTENOVA" :: Semberija INFO ::

 

DVIJE DECENIJE MAGIJE "GOSPODARA PRSTENOVA"


U ovom mjesecu navršava se 20 godina od kada je na bioskopskim platnima prikazan prvi dio trilogije "Gospodara prstenova" - "Družina prstena" i to je bio početak jedne od najvećih i najuticajnijih filmskih franšiza svih vremena.
 
Uslijedili su nastavci "Dvije kule" i "Povratak kralja", a trilogija u kojoj su briljirali Elajdža Vud, Ijan Makelen, Šon Astin, Vigo Mortensen, Orlando Blum, Šon Bin, Liv Tajler, Kristofer Li i brojni slavni glumci osvojila je 17 Oskara, pohvale kritike i milionsku publiku širom svijeta.

"Gospodar prstenova" je priča o prijateljstvu i nadi i o tome da je zlo moguće pobijediti, a Srednju zemlju, orke, hobite, Legolasa, Aragorna, Sarumana i Saurona svijet je prvi put upoznao još krajem Drugog svjetskog rata, u knjigama čuvenog Džona Ronalda Ruela Tolkina. A na veliko platno "Gospodar prstenova" stigao je u režiji Pitera Džeksona i njegova popularnost još ne jenjava. Sva tri filma snimljena su istovremeno na Novom Zelandu i to za godinu dana - od oktobra 1999. do decembra 2000. godine - u jednom od najvećih i najskupljih projekata u filmskoj istoriji.

"Gospodar prstenova" je roman epske fantastike koji je napisao engleski akademik i filolog Džon Ronald Ruel Tolkin. Priča je započeta kao nastavak Tolkinovog ranijeg djela "Hobit", ali se razvila u mnogo veću, sa više od 150 miliona prodatih kopija. Pisana je u etapama od 1937. do 1949. godine, a veći dio je napisan tokom Drugog svjetskog rata. Mada je zamišljena kao jednotomno djelo, prvobitno je objavljena u tri toma u 1954. i 1955. godini i u tom trotomnom obliku je i danas opštepoznata. Od tada je prevedena na mnoge jezike, što je čini jednim od najpopularnijih i najuticajnijih djela u literaturi 20. vijeka.

Podijeljena je u šest dijelova "Povratak sjenke", "Družina prstena", "Izdaja Izengarda", "Put u Mordor", "Rat za prsten", "Povratak kralja", ali je zbog praktičnijeg distribuisanja objavljena u tri knjige "Družina prstena", "Dvije kule" i "Povratak kralja".

Tolkinovo djelo bilo je predmet opsežne analize njegovih tema i porijekla. Iako se radi o velikom djelu samom po sebi, priča je bila samo posljednja inicijativa većeg epa na kojem je Tolkin radio od 1917. godine, u procesu koji je opisao kao mitopeja. Uticaji na ovo ranije djelo, i na priču "Gospodara prstenova", uključuju filologiju, mitologiju, religiju i autorov prezir prema efektima industrijalizacije, kao i ranija djela fantastike i Tolkinova iskustva u Prvom svjetskom ratu.

Izvor: Nezavisne novine