BISKUP NA SICILIJI REKAO DJECI DA DEDA MRAZ NE POSTOJI, CRKVA SE IZVINILA RODITELjIMA :: Semberija INFO ::

 

BISKUP NA SICILIJI REKAO DJECI DA DEDA MRAZ NE POSTOJI, CRKVA SE IZVINILA RODITELjIMA


Katolička crkva se izvinila roditeljima nakon što je biskup na Siciliji na misi prepunoj djece rekao da “Deda Mraz ne postoji” i da je modernog Deda Mraza izmislila kompanija “Koka-Kola”.

Pošto je biskup Antonio Staljano uznemirio mlade vjernike govoreći im da Deda Mraz ne postoji, don Alesandro Paolino iz eparhije Noto izvinio se u ime biskupa i izrazio žaljenje zbog izjave „koja je izazvala razočarenje kod djece“.

“Prije svega, u ime biskupije izvinjavam se zbog ove izjave koja je izazvala razočaranje mališana. Želim da naglasim da su namere biskupa Staljana bile sasvim drugačije. Ne smijemo djeci da uništavamo maštu, nego da podstičemo dobre namjere. Dakle, Deda Mraz predstavlja sliku davanja, velikodušnosti i dijeljenja”, poručio je Alesandro.

Podsećanja radi, biskup Antonio Staljano je za vrijeme festivala koji se tradicionalno održava na Siciliji i koji se završava simboličnom rekonstrukcijom dolaska Svetog Nikole u Noto na konju pričao da Deda Mraz ne postoji.
“Crvenu boju njegovog kaputa je odabrala Koka-Kola u reklamne svrhe”, rekao je tom prilikom biskup, tvrdeći da su namjerno odabrali sliku zdravog i rumenog Deda Mraza kako bi “sebe prikazali kao simbol zdravih vrijednosti”.

Iako su mnogi izrazili negodovanje zbog biskupove izjave na društvenim mrežama, biskup Staljano nije želio da odstupi od svojih reči. Naveo je da želi da djeca zaborave Koka-Kolin prikaz Deda Mraza i da se okrenu pravom istorijskom porijeklu Božića – Svetom Nikoli.

“Ako se umjesto Deda Mrazu djeca okrenu Svetom Nikoli biće otvorenija za ideju pomoći jedni drugima, za ideju solidarnosti koja proizilazi iz darivanja poklona siromašnoj djeci”, smatra biskup.

Njegova propovjed je, kako je rekao, “način da se oslobodimo popularne teologija i da se povrati pravo značenje hrišćanske tradicije Božića”.

Sveti Nikola, koji je živeo u današnjoj Turskoj u trećem vijeku, inspirisao je neke od tradicija koje danas povezujemo sa Deda Mrazom. Legenda kaže da je ubacivao novčiće u prozor siromašnih porodica i anonimno dijelio hranu gladnima.