MATIČNjAK – PRIRODNO RJEŠENjE ZA BOLjI SAN I MENTALNO ZDRAVLjE :: Semberija INFO ::

 

MATIČNjAK – PRIRODNO RJEŠENjE ZA BOLjI SAN I MENTALNO ZDRAVLjE


Melissa officinalis ili matičnjak je veoma zanimljiva biljka. Bogata je ljekovitim svojstvima, a specifična je po tome jer ima miris limuna, pa se naziva i limunska trava. Bogata je eteričnim uljima, kao i sve biljke iz porodice usnatica. Vole toplu klimu, pa ih nalazimo na području oko Mediterana i na području zapadne Azije. Kod nas se, takođe, uspješno gaji.

Veoma je medonosna biljka i svoje ime može zahvaliti pčelama, jer latinsko ime roda Melissa označava pčelu. Med od matičnjaka je jako cijenjen i popularan.

Listovi ove biljke su jako bogati C vitaminom, flavonoidima, fenolnom kiselinom i ostalim komponenata koje se bore protiv virusa koji izaziva herpes. Zbog svoje arome limuna mogu se koristiti u kuhinji za pripremu brojnih jela, kao začin umjesto limuna.


Limunska trava ili matičnjak pomaže kod mnogih zdravstvenih problema kao što su: anksinoznost i ostali mentalni poremećaji, poremećaj spavanja, koncentracije, probave, za zacjeljivanje rana, glavobolja i zubobolja, kao i kod menstrualnih grčeva.

Bio je poznat i u srednjem vijeku, kao biljka za jačanje srca.

Matičnjak dobro djeluje sam, ali je još bolji u kombinaciji s ostalim biljkama, pa se tako dobro slaže sa valerijanom, kamilicom ili nanom (mentom).

Što se sigurnosti tiče, trudnice, dojilje, dijabetičari, te ljudi koji koriste lijekove za smirenje trebalo bi pripaze kada koriste čaj od ove biljke. Takođe, oni koji imaju problem sa hormonima štitne žlijezde ne bi trebalo da koriste matičnjak.

Semberija info