ULjE OD RUZMARINA :: Semberija INFO ::

 

ULjE OD RUZMARINA


Ruzmarin dodajemo raznim jelima, ali kada od njega napravimo macerat, stvorićemo potpuno nov način za korišćenje ovog vrijednog začina…

Ruzmarin je začin osvježavajućeg mirisa koji hrani, daje bogat ukus i čini svako jelo boljim i zdravijim.

Njegovo ulje, takođe, je cijenjeno zbog svoje aromatičnosti u kulinarstvu, ali i odličnog djelovanja na zdravlje kože.

Osim za bogatiji ukus mnogih jela poput salata, ulje od ruzmarina pomaže da se ukloni celulit i podstakne cirkulacija kože.

Ruzmarin dodajemo raznim jelima, ali kada od njega napravimo macerat, stvorićemo potpuno nov način za korišćenje ovog vrijednog začina.

Ulje od ruzmarina moguće je kupiti gotovo, ali može da bude dosta skupo, zato vam donosimo jednostavan recept za pripremu ulja od ruzmarina.

Domaće ulje od ruzmarina, takođe, je vrlo jeftino za pravljenje, jer nam je potreban samo svježi ruzmarin i ulje po izboru.
 
KAKO NAPRAVITI ULjE OD RUZMARINA?

Za pripremu macerata od ruzmarina potrebna su samo dva sastojka. Najduži dio spremanja zapravo je vrijeme čekanja da infuzija bude gotova.

Preporučljivo je koristiti svježi domaći ruzmarin ili ga kupiti na pijaci, a možete da ga i naberete na mediteranu tokom toplijih mjeseci.

Treba vam:

– Svježi ruzmarin (količina dovoljna za punu teglu)
– Hladno presovano ulje po izboru (maslinovo, suncokretovo)
– Čista staklena tegla

Prije nego što počnete da pravite ulje od ruzmarina, potrebno je da ga temeljno operete i  osušite na suncu tokom cijelog dana.

Ovaj proces osiguraće da u maceratu ne bude vode i tako ne dođe do stvaranja plijesni. Zatim suvi ruzmarin odvojite od stabljike i koristite samo sitne listiće. Napunite čistu i suvu teglu ruzmarinom, ali ga nemojte previše sabiti.

Prelijte ruzmarin uljem po izboru i ostavite jedan prst prostora od vrha tegle.

Čvrsto zatvorite teglu, dobro promućkajte ulje i prekrijte teglu papirom.

Teglu zatim odložite pokrivenu na sunčanom prozoru i ostavite da se macerira 40-ak dana.

Svakih nekoliko dana promućkajte ulje, a kada je gotovo procijedite kroz gazu.

Čuvajte ulje čvrsto zatvoreno (u frižideru) u bocama od tamnog stakla do 6 mjeseci.
 
ULjE OD RUZMARINA U KULINARSTVU

Macerat ili ulje ruzmarina možemo da koristimo na bezbroj načina, poput svakog drugog uobičajenog ulja kada je riječ o kuvanju. Možemo da ga dodajemo raznim receptima kako bismo hrani dali njegov ukus, na primjer u pecivima ili tijestu za picu i hljeb.

Ako ga napravimo u maslinovom ulju, biće idealan dodatak svakom predjelu uz sir i bruskete. Takođe, možemo dati nešto drugačiji ukus omiljenim salatama i sličnim jelima i obezbijediti brojne nutrijente koje ovo ulje pruža.
 
ULjE OD RUZMARINA ZA NjEGU KOSE

Ruzmarinovo ulje može odlično da posluži za njegu suve i oštećene kose. Od njega možemo da napravimo pakovanje ili da masiramo tjeme kako bismo podstakli rast kose i očuvali zdravlje vlasi. Poželjno je koristiti ovo ulje i kod perutave i suve kose, jer će je nahraniti i spriječiti dehidraciju izazvanu šamponima za kosu.

Ruzmarinovo ulje odlična je pomoć suvoj kosi, pa ga možete nanijeti dva sata (ili cijelu noć) prije pranja kose za dubinsku njegu suvih dijelova.

Za podsticanje rasta kose, blago zagrijano ulje potrebno je umasirati u vlasi minimum pet minuta, a zatim ostaviti da djeluje 30 minuta prije pranja kose.