Sok od kupusa sprečava rak :: Semberija INFO ::

 

Sok od kupusa sprečava rak


U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mjesto, jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se.

Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cijele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama. Većini ljudi nije tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj ljekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svjež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.
 
Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitamina K, mangana, manju količinu vitamina B6, kalcijuma, kalijuma i tiamina, antioksidante holin, beta-karoten, indol… a crveni kupus sadrži i veću količinu ovih ljekovitih sastojaka nego zeleni.
 
Mnoge studije dokazale su da kontinuirana upotreba soka od kupusa smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje.
 
Posebno povoljno djeluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usljed velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da djeluje i preventivno protiv nastanka raka.
 
Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda. Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju.
 
Vjerovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali – odgovor je ne! Možemo ga zvati dr Kupus.
 
Recept za jednostavan sok

Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isječete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac, dok curi sok, pa potom ubacite novu turu. I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osjetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma.
 
Dakle, pripremite:
1/4 ili 1/2 glavice kupusa
1/4 čaše vode
 
Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dvije šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu…