NANA je univerzalni lijek :: Semberija INFO ::

 

NANA je univerzalni lijek


Nana, menta ili pepermint samo su različiti nazivi za istu biljku, a čaj od nane brojni medicinski stručnjaci, ljekari i nutricionisti preporučuju da se konzumira na dnevnoj bazi.

Prvobitno autohtona u Evropi i na Bliskom istoku, nana se danas uzgaja u mnogim krajevima širom svijeta. Ona ima prijatan i delikatan ukus, a služi kao osvježavajući napitak čak i onda kada ne pomaže nekoj bolesti, jer je nana odlična za um i tijelo.

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.
 
Postoji bar osam boljki koje uspješno rješava čaj od nane. Čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu, koji tjera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

Menta u sebi sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), pružajući olakšanje sinusima od pritiska, koji se događa u stanjima prehlade i alergije. Topla tečnost od nane može da ublaži upalu grla koja je prirodan propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.
Ulja peperminta i neke od njenih organskih komponenti imaju moć da eliminišu apetit, tako da i sam miris ove supstance može negativno da utiče na prejedanje, a zatim i na gojaznost.

Ispijanje čaja od nane ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma, tako što opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

Ovo je možda najmanje poznata korist čaja od mente, ali on može biti efikasan i kod osjećanja povišene temperature i groznice. Mentol rashlađuje organizam i zato efektno snižava temperaturu tijela, i iznutra, i spolja.

Poznati narodni lijek za stanje mučnine i bolova u želucu, svakako, je najobičniji čaj od nane.
 

Semberske novine - Semberija info