Vakcina protiv raka grlića materice :: Semberija INFO ::

 

Vakcina protiv raka grlića materice


U svijetu se skoro 10 godina koristi vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV-a), ali veliki broj roditelja ili ne zna za nju ili ne može da je priušti kćerkama. Daje se u ranoj dobi od 11 do 12 godina, djevojčicama, ali i dječacima dvije doze, dok se u kasnijem dobu daje u tri doze unutar šest mjeseci.
 
Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najčešća infekcija reproduktivnog trakta, raširena širom svijeta. Postoji više od 100 tipova HPV virusa, od kojih je 14 visokorizičnih tipova, koji izazivaju nastajanje karcinoma.
 
HPV virusi su izazivač karcinoma grlića materice, koji je četvrti najučestaliji karcinom kod žena. Žene u manje razvijenim zemljama češće obolijevaju od ovog karcinoma (zemlje niskog i srednjeg nacionalnog dohotka), te je u ovim zemljama karcinom grlića materice na drugom mjestu po učestalosti, sa 570.000 novih slučajeva obolijevanja u 2018. godini.

Pored karcinoma grlića materice, HPV virusi se povezuju sa karcinomom anusa, vulve, vagine, penisa i orofarinksa.

S obzirom na veliki javnozdravstveni značaj HPV infekcija, njihova prevencija predstavlja jedan od prioriteta u svim zemljama.
 
Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj još nije uvedena u kalendar vakcinacije, ali postoji inicijativa za uvođenje ove vakcine u program imunizacije.
Uvođenje HPV vakcine u kalendar vakcinacije iniciralo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sveobuhvatna kontrola karcinoma grlića materice obuhvata primarnu prevenciju (vakcinacija HPV vakcinom), sekundarnu prevenciju (koja podrazumijeva metode skrininga i tretmana prekanceroznih lezija) i tercijarnu prevenciju (dijagnoza i tretman invazivnog cervikalnog karcinoma).
 
Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojoj je vakcinacija besplatna za devojčice od 12 do 18 godina.

-Nadam se samo da ćemo nastaviti. Svake sledeće godine ćemo probati da obezbijedimo određenu količinu kako bi ispunili zahtjeve i želje roditelja koji ne mogu da sami priušte vakcinu. Ja bih željela da apelujem na sve zavode za javno zdravlje, na sve lokalne samouprave da probaju, ako već nije riješeno na državnom nivou, da probaju da dođu do sredstava i obezbijede vakcinu’’, rekla je dr Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Srbiji je vakcina protiv HPV-a i dalje u kategoriji preporučenih, a ne obaveznih, pa nije dostupna o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dr Štrbac napominje da nus pojava od vakcinacije skoro da nema, da se djevojčice, ali i dječaci, od devet do 12 godina kada prime vakcinu zadržavaju petnaestak minuta kako bi se sve ispratilo, da postoji samo bolna reakcija na mjestu uboda.
 
Dodaje da o ovom načinu prevencije treba upoznati roditelje, da ima onih koji će vjerovati svom ljekaru i vakcinisati svoje dijete, ali da ima i onih koji neće vjerovati nikome što pokazuje i korona.
Međutim, postoji velika grupa ljudi koji hoće da čuju.
 
U Hrvatskoj vakcinisanje protiv HPV infekcije je u 2021. godini besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, te zavisno o raspoloživosti vakcine, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Ovo je šesta školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno vakcinisanje u cijeloj Republici Hrvatskoj.
 
Za sada, vakcina se pokazala veoma efikasnom u nekim zemljama gdje se rano počelo sa ovakvim programima vakcinacije. Došlo je do drastičnog smanjenja pojave novih slučajeva raka grlića materice, te situacija obećava eliminaciju ove opake bolesti.

Međutim, problem je to što je vakcina prilično skupa za krhke i slabije finansirane zdravstvene sisteme, poput onih u našoj zemlji.

Agencije