Mlijeko sa žalfijom protiv kašlja :: Semberija INFO ::

 

Mlijeko sa žalfijom protiv kašlja


Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojim se organizam oslobađa od sluzi, nagomilane u bronhijama i koja može biti infektivna. Dakle, kašalj – je pomoćnik kojem je neophodno pružiti podršku. Rješenje ovog problema je u liječenju žalfijom.
 
Zašto žalfija pomaže oslobađanju od kašlja?
Visoka efikasnost biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih ulja u njenim listovima, koja posjeduju antibakterijska i antiiflamatorno dejstvo. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina. Narodna medicina preporučuje da se kod suvog kašlja uzima odvar žalfije u mlijeku.
Smatra se da takav napitak omekšava suv, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko antiiflamantorno dejstvo, doprinosi bržem oporavku.
 
Recept:
Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mlijeka, dodati jednu supenu kašiku žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovesti do ključanja.
Čim mlijeko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovaj odvar dodajemo kafenu kašičicu maslaca, poklapamo i ostavljamo da odstoji 15-ak minuta.
Nakon toga, odvar treba procijediti i dodati u njega kafenu kašičicu meda i 1/3 kafene kašičice kurkume (za djecu – 1/4 kašičice), i sve promiješati.
 
Ovaj odvar treba popiti cijeli, pola sata prije spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.
Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija.
Recept mogu koristiti kako djeca, tako i odrasli.
Ali, uprkos činjenici da je ovaj recept veoma djelotvoran kod problema sa kašljem i sami ljekari odavno sugerišu da žalfija posjeduje odličan iskašljavajući efekat, treba se pridržavati određenih ljekarskih preporuka.
 
Na primjer, ovaj napitak može zaustaviti laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Takođe, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i hipotenziji.


​Agencije