Ljuti i srećni :: Semberija INFO ::

 

Ljuti i srećni


Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih za naš lijep osjećaj. Ljuta paprika djeluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lijek protiv dispepsije.

Moderna medicina tek u novije vrijeme počela je prepoznavati ono što su drevni Asteci i Maje znali već hiljadama godina unazad – da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način. U posljednje vrijeme dobili smo i medicinsko objašnjenje zašto su Meksikanci uvijek nasmijani i raspoloženi za pjesmu. Kapsaicinoidi se vežu za receptore odgovorne za osjećaj topline. Aktivirani receptori šalju signal mozgu, a mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzani puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina. Osobama koje su predisponirane za moždani udar savjetuje se da svakodnevno uzimaju dvije do tri male kašičice ljute paprike.

Čili je odličan lijek za ljude koji pate od funkcionalne dispepsije (koja nije nastala zbog gastro-ezofagealnog refleksa ili sindroma prenadraženih crijeva). Bol, nadutost i mučnina značajno se smanjuju redovnim uzimanjem čilija (2,5 grama tokom pet sedmica).
Ljuta paprika ublažava reumatizam i bolove u mišićima kada se koristi lokalno. Ne preporučuje se onima koji pate od hemoroida i čira na želucu.

Med za zdrav mozak

Pomiješajte 100 gr ljute aleve paprike, 100 gr svježe narendanog đumbira i veću, očišćenu, iscijeđenu glavicu bijelog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smjesu, dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmiješajte. Ostavite da stoji tri dana, uz češće miješanje. Svaki dan uzmite po jednu malu kašičicu ovog meda s malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimulišu cirkulaciju krvi u mozgu, bijeli luk razređuje krv, a sve tri biljke normaliziraju krvni pritisak.
Ovaj med je koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

Tinktura protiv 
reumatizma i bolova u mišićima

Ljuta paprika sadrži kapsicin, supstancu za koju je dokazano da djeluje umirujuće na bolove u kostima i mišićima. Uzmite 10 manjih crvenih feferona, sitno ih isjeckajte, uspite u staklenku i prelijte s pola litre ljekarskog alkohola (91%).
Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na tamnom mjestu 12 dana, uz češće mućkanje. Tekućinu, nakon toga, procijedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenki.Tinktura se prije upotrebe razblažuje. Jednu kašiku tinkture pomiješajte s kašikom vode i utrljajte na bolno mjesto.
Nakon toga, dobro i pažljivo operite ruke vodom i sapunom, namažite ih običnim jestivim uljem, istrljajte, pa ponovo operite vodom i sapunom.

Eliksir protiv 
bolova u zglobovima

100 gr suvog grožđa, 20 gr korijena suvog đumbira, tri crvene ljute papričice, 20 gr suvog lista ruzmarina i 20 gr sjemena slačice. Sve sastojke prelijte litrom kvalitetnog džina, promućkajte i držite na toplom mjestu u dobro zatvorenoj staklenci dvije sedmice. Nakon tog perioda procijedite i pijte po jednu kašičicu s malo vode tri puta na dan. Ovaj eliksir izuzetno umanjuje bolove.
 

Semberske novine - Semberija info