Boračko jezero, idealno mjesto za odmor i rekreaciju u ljetnim danima :: Semberija INFO ::

 

Boračko jezero, idealno mjesto za odmor i rekreaciju u ljetnim danima


Фото / Фена

Boračko jezero ugnijezdilo se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, pa svojom ljepotom privlači brojne turiste da ga posjete i uživaju u svim blagodetima prirode koje nudi ovo mjesto.

Krene li se iz Konjica, od kojeg je udaljeno dvadesetak kilometara, na putu do jezera vrijedi zaustaviti se na vidikovcu odakle se tek nazire sva raskoš ovog prirodnog planinskog dragulja i njegove okoline.

Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim kazao je da je Boračko jezero, kao jedno od najljepših prirodnih jezera u BiH, uvijek privlačilo turiste koji žele da provedu ljetni odmor na malo višoj nadmorskoj visini, da u toku dana imaju ugođaj kupanja, a da su noći ipak malo hladnije.

Idealno je ovo mjesto za odmor u prirodnom okruženju, za osvježenje u toplim ljetnim danima, kao i za rekreaciju, a svako ko posjeti Boračko jezero sasvim sigurno će pronaći nešto za sebe, s obzirom na to da se posjetiocima nudi veći broj sadržaja.

Temim na prvom mjestu navodi blizinu rijeke Neretve i mogućnost raftinga koji predstavlja poseban izazov i adrenalinski užitak. Moguće je također upražnjavati i brdski biciklizam, pecanje, ali i druge sportove za koje postoje uređeni tereni.

Boračko jezero pruža i uslove za organizaciju škola u prirodi, tim bildinga itd.

Što se tiče smještaja, gosti mogu birati smještaj u auto-kampu, bungalovima, kućama za odmor, apartmanima…

“Definitivno je Boračko jezero pravi biser sa čistom vodom”, zaključuje Temim na kraju razgovora, te dodaje da je dosta sadržaja u kojima mogu uživati gosti koji posjete Boračko jezero.

Turistički radnik Elmir Hebibović kazao je da je ove godine puno bolja turistička sezona nego što je bila prošle godine, te da ima puno više turista, posebno stranih.

Kaže da, osim gostiju iz Bosne i Hercegovine, dolaze Slovaci, Česi, potom turisiti iz Holandije, Belgije, Slovenije, Njemačke…

Napomenuo je da sarađuju i s mnogom školama, da se na Boračkom jezeru održavaju škole u prirodi, potom sa SOS selima u BiH, a organiziraju i team buildinge.

S obzirom na to da se i ove, kao i prošle godine, suočavamo s koronavirusom, Hebibović kaže da se gosti na Boračkom jezeru ipak pridržavaju propisanih mjera.

“Veliki je prostor tako da se gosti mogu pridržavati mjera, može se napraviti distanca ako treba”, naveo je Hebibović.

Na kraju je istaknuo da je Boračko jezero prirodni respirator.

Podaci koji se mogu naći na internet stranici Turističke zajednice HNK za Boračko jezero kažu da se nalazi na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, na nadmorskoj visini od 405 m. Oblika je elipse, dugačko 786, široko 502 i dubine do 14 metara. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u BiH.

U njega utječe Borački potok, a otiče rječica Šištica koja pravi vodopad visok više od 30 metara. Okolicu krase gusti kompleksi četinarske i listopadne šume.

Fena / BHRT