Žalfija - biljka koju je Karlo Veliki najviše cijenio :: Semberija INFO ::

 

Žalfija - biljka koju je Karlo Veliki najviše cijenio


Žalfija je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Latinski naziv čitavog roda Salvia potiče od latinske riječi salvare, što znači spasti, spasavati, izliječiti, jer su je Rimljani još prije 2.000 godina veoma cijenili i na razne načine upotrebljavali za liječenje.

Žalfija je gorka biljka koja se koristi protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom djelovanju esencijalnog ulja. Međutim, postoji mišljenje da se čaj od žalfije ne preporučuje za piće, već samo za ispiranje usne duplje.

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, objašnjava da je ovo pitanje vrlo kompleksno i napominje da se ne slažu svi stručnjaci u davanju odgovora na njega.

"Ono što se pouzdano zna je da ukoliko vam je žalfija potrebna za ispiranje usta i grla, usne duplje, za ispiranje, recimo desni koje krvare, onda žalfiju ne treba kuvati, već samo prelivati ključalom vodom, ostaviti da odstoji, najbolje sat vremena i proceđeni čaj koristiti u toku dana za ispiranje", preporučuje Antonijević.

Ukoliko je čaj pripremljen na taj način, onda će se postići djelovanje i tanina, flavonoida koje ova biljka sadrži, kao i esencijalnog ulja koje ima snažno antiseptično dejstvo.

Međutim, ta esencijalna ulja sadrže i jedan keton, tujon, koji se nalazi u još nekim biljkama, kao što je pelin i vratić, i on kod osjetljivih osoba može da izazove konvulzije.

"Od tog jedinjenja se pravi i čuveni apsint, koji se pravio u 19. vijeku i koji su na Monmartru pili Van Gog i Tuluz Lotrek. Poznato je da je on jako opasan i halucinogen. Propisano je koliko apsint koji se danas prizvodi može da ima procenata tujona, i to je 10 procenata manje nego tada. Žalfija zbog toga može da bude potencijalno opasna", objašnjava narodni travar.

Neki od najvećih zagovornika i ljubitelja žalfije, kao što je bio Rudolf Brojs, čuveni njemački travar, smatrali su da žalfiju treba pripremati na poseban način ukoliko čaj želimo i da pijemo.

On je napravio čuvenu "Brojsovu mješavinu", koja se sastoji od žalfije, matičnjaka, kantariona i nane, a priprema se tako što se žalfija prvo prokuva. Ostavi se da vri nekoliko minuta, pa se dodaju ostale biljke koje se ne kuvaju i na taj način to etersko ulje žalfije ispari.

"Ali postoje i oni fitoterapeuti koji kažu da može da se pije čaj od žalfije koji se samo preliva ključalom vodom, s tim što ga ne bi trebalo piti u velikim količinama. Jedna do dvije šolje čaja u toku dana i ne duže od dve do tri nedjelje u kontinuitetu", upozorava Antonijević.

Blagotvorna dejstva žalfije

- Žalfija je jedna od rijetkih biljaka koja pomaže u sprečavanju prekomernog znojenja i djeluje jako dobro kao hormonalni balanser pa se posebno preporučuje ženama u menopauzi u borbi protiv valunga, iznenadnih naleta vrućine. Za tu namjenu dobro je kombinovati žalfiju sa matičnjakom koji smiruje, ali i sa anisom koji takođe sadrži fitoestrogene supstance.

- Žalfija može pomoći i u regulisanju menstrualnog ciklusa i preporučuje se kod oskudnih i bolnih menstruacija.

- Jako dobro djeluje na organe za varenje. Pošto je u pitanju gorka i aromatična biljka u kombinaciji sa drugim sličnim biljkama, kao što je trava iva, smilje i pelin, deluje blagotvorno na našu jetru, pospješuje varenje, sprečava nadutost.

- Žalfija u kombinaciji sa pelinom je jedan od najboljih lijekova protiv crijevnih parazita.

- Kupke od žalfije se koriste protiv pojačanog znojenja nogu, što je naročito preporučljivo ljudima koji imaju atletsko stopalo, jer pored toga što deluje antiseptično protiv bakterija, žalfija djeluje i fungicidno. Kandida je vrlo osjetljiva na žalfiju. Ukoliko postoji sistemska kandida, može da se pije čaj od žalfije, posebno u kombinaciji sa drugim biljkama koje djeluju na kandidu, kao što je list oraha ili vranilova trava.

- Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lijekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, pa je korišćena čak i u lječenju tuberkoloze.

Osim ljekovitih svojstava, žalfija je i dobar začin. Italijani je puno koriste u kuhinji, a Japanci prave tempuru od žalfije. Jako dobro se slaže uz mesa, pačetinu i svinjetinu.

RTS / Nezavisne