HOĆE LI BAGREM MEDITI OVE GODINE? :: Semberija INFO ::

 

HOĆE LI BAGREM MEDITI OVE GODINE?


U većem dijelu naše zemlje bagremova paša spada među glavne pčelinje paše. U normalnim klimatskim uslovima bagrem skoro svake godine cvjeta i medi. Kada su ispunjeni optimalni uslovi za medenje bagremovog cvata,  jake pčelinje zajednice dnevno mogu unijeti i do 15 kilograma nektara.U povoljnim godinama prinos po hektaru bagremove šume može da bude i do 1.000 kilograma meda, često i više.

Razumljivo je da to zavisi i od uslova za medenje, od sklopa bagremove šume, od jačine pčelinjih društava itd.Bagrem najviše luči nektar natemperaturi od oko 25 stepeni celzijusovih i to ako je vrijeme tiho, ako u zraku ima dovoljno vlage itd. Veoma je osjetljiv na loše vremenske uslove koji mogu dovesti u pitanje cjelokupnu pčelarsku pašu. Po tom osnovu, prethodne dvije godine su na području Semberije bile jako loše. Da li će se ponoviti i tokom ove, 2021.?

-Ovogodišnja bagremova paša je jako upitna. U nekim krajevima je bagrem izmrzao a tamo gdje je izbjegao smrzavanje trenutno kišno vrijeme ne dozvoljava pčelama da urade svoj dio posla. Sutra se najavljuju još niže temperature u odnosu na danas. Dovoljno je da se noćna temperatura spusti ispod deset stepeni celzijusa pa da načini značajnu štetu cvijetu bagrema. Od petka je najavljeno lijepo vrijeme pa nam ne preostaje ništa drugo nego da čekamo i da se nadamo“, rekao je za „Semberija INFO“ Bojan Nešković.



Semberija info