Sačuvana jedinstvenost mućenog pekmeza od drenjina :: Semberija INFO ::

 

Sačuvana jedinstvenost mućenog pekmeza od drenjina


DRVAR - Dopunama Pravilnika o voćnim džemovima mućeni pekmez od drenjina sada je jasno definisan i dodatno zaštićen, čime je omgućeno da ovaj proizvod zadrži svoju jedinstvenost, a njegovi proizvođači budu ojačani, rekla je Srni Jovanka Sabljić iz Udruženja „Budi zdrav ko dren“.

Sabljićeva je izrazila zadovoljstvo što je juče Savjet ministara usvojio izmjene i dopune Pravilnika o voćnim džemovima u koji je dodat „mućeni pekmez od drenjina“, sa svim svojim specifičnostima, kao ravnopravan proizvod sa ostalim.

-Tokom projekta zaštite oznake porijekla „Drvarskog mućenog pekmeza od drenjina“, moj tim i ja smo uočili da se naš pekmez ne može klasifikovati Pravilnikom o voćnim džemovima, želeima, mermeladama, pekmezima, zaslađenom kesten pireu, te da se kao takav ne prepoznaje, a samim tim i ne štiti - objasnila je Sabljićeva.

Ona je precizirala da je pekmez mogao biti zaštićen, ali da bi kada bi se drugačije zvao to bilo gubljenje prepoznatljivosti imena, što bi omogućilo izmjenu načina pripreme.

-Pekmez je prozvod koji se ukuvava, kako je to definisano Pravilnikom, a svi dobro znamo da se žmućeni pekmez od drenjinaž ne kuva, već miješa od tri do pet časova - rekla je Sabljićeva.

Sabljićeva je naglasila da prijedlog promjene naziva nije dolazilo u obzir jer je jedino rješenje bilo da se izvrši izmjena i dopuna Pravilnika i da se „mućeni pekmez od drenjina“ uvrsti kao takav - jedinstven.

Ona je rekla da je prijedlog upućen Agenciji za bezbjednosti hrane BiH, sa kojom se sprovodi projekat zaštite, koja je kandidovala prijedlog i koji je zvanično i usvojen.

-Bez obzira na to da li ćete sutra biti proizvođači sa oznakom zaštite porijekla ili ne, Pravilnik koji jasno definiše žmućeni pekmez od drenjinaž pruža mogućnost jačanja svih proizvođača i štiti izvornost samog proizvoda“, naglasila je Sabljićeva.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić u izjavi za Srnu izrazila je zahvalnost Vladi Republike Srpske i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću koji su pružili podršku u zaštiti drvarskog „mućenog pekmeza od drenjina“.

Savjet ministara, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, donio je juče Pravilnik o dopunama Pravilnika o voćnim džemovima, želeima, mermeladama, pekmezima i zaslađenom kesten pireu, u koji je sada uvršten i „mućeni pekmez od drenjina“, čime se omogućava stavljanje proizvođača ovog proizvoda u ravnopravan položaj sa proizvođačima drugih proizvoda definisanih odredbama ovog pravilnika.

To će ojačati proizvođače koji prodaju i prerađuju proizvode od drijenka, koji imaju dugu tradiciju u proizvodnji „mućenog pekmeza od drijenka“, a koja traje više od 50 godina i na tržištu se bilježi stalni rast potražnje za ovim proizvodom.

Srna / Glas Srpske