ZAŠTO JE VAŽNO NOSITI ODJEĆU SKROJENU OD PRIRODNIH MATERIJALA? :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTO JE VAŽNO NOSITI ODJEĆU SKROJENU OD PRIRODNIH MATERIJALA?


Masovna produkcija proizvoda dovela je do preplavljenosti tržišta, na kojem je sve teže pronaći ono što nama odgovara prema dizajnerskim, zdravstvenim i finansijskim kriterijumima. Rijetki su kupci koji prvo pogledaju etiketu pa tek onda vizuelni izgled odijevnog komada, iako je to nešto što bi svi treblo da praktikuju.

U prodavnicama je dostupno pregršt tkanina i tekstila sa različitim karakteristikama na koje trebamo obratiti pažnju prilikom kupovine. Da li je upotrebljena tkanina dobra za našu osjetljivu kožu? Ne samo za nas, već i za planetu na kojoj živimo?

Iako većina kupaca poznaje značaj prirodnih materijala, ta tema nije dovoljno zastupljena u svijesti potrošača, stoga ćemo u nastavku teksta govoriti o važnosti kupovine i nošenja odjeće od prirodnih materijala.

Šta su prirodni materijali?

Usled ubrzane digitalizacije, danas nam je dostupno mnogo online prodavnica pamučnih proizvoda iz kojih možete poručiti odjeću na svoju kućnu adresu. Osim što poručujete proizvod iz fotelje, imate dovoljno vremena da pročitate specifikaciju i shvatite šta zapravo kupujete.

Pamuk, svila, vuna i viskoza koja ima prirodno porijeklo, ali hemijsku preradu, najpoznatiji su prirodni materijali i oni koji se najčešće koriste za krojenje garderobe. Vlakna koja se koriste za njihovu izradu su prirodnog porijekla, i zato ove materijale zovemo prirodnim.

Prirodne tkanine su prijatne na dodir, a tijelu pružaju komfor tokom nošenja.

Odjeća koja nije izrađena od prirodnih materijala imaće negativan uticaj na kožu, pogotovo na onu koja je hipersenzibilna. Nošenje odjeće od sintetičkih materijala u najboljem slučaju biće neprijatno, dok sa druge strane može u većoj ili manjoj mjeri da izritira kožu.

Značaj nošenja odjeće od prirodnih materijala

Kao što smo napomenuli, prirodne materijale dobijamo iz prirode - iz prirodnih biljnih i životinjskih izvora. Sam kvalitet prirodnih materijala nije uvijek isti, već zavisi od kvaliteta vlakana. Od vlakana se stvara predivo, od kojeg se dalje prave tkanine.

Sa druge strane, vještački materijali poput sintetike, poliestera ili najlona nastaju hemijskom modifikacijom iz prirodnih sirovina.

Značaj nošenja odjeće izrađene od prirodnih materijala ogleda se ponajviše u zdravstvenim benefitima. Ono što je dobro za vas, dobro je i za životnu sredinu, a prirodne tkanine mogu kategorično uticati na oba.
Osim što su ekološki održive, većina prirodnih tkanina je biorazgradiva, vlažna, prozračna, izdržljiva i prirodno odbija plijesan i prljavštinu. Vlakna poput pamuka imaju mogućnost organskog uzgoja koji, iako je skuplji za proizvodnju i kupovinu, osigurava da se upotreba pesticida i hemikalija ne koristi u njihovoj proizvodnji.

Osobine upijanja u prirodnom tekstilu su još jedna od prednosti prirodnih materijala. Sposobnost usisavanja vlage omogućava ventilaciju kroz tkaninu i ostavlja kožu suvom. Dakle, ako ste skloni vrućini, prirodne tkanine pomoći će vam da se ohladite i osjećate prijatno u svojoj koži.

Šta prirodne tkanine čini dobrim za osjetljivu kožu?

Većina prirodnih materijala su hipoalergenski

Mnogi ljudi su rođeni sa osjetljivom kožom ili alergijama, koje se mogu pogoršati nošenjem sintetičkih vlakana. Materijali poput poliestera, najlona i viskoze mogu prouzrokovati da loša reakcija vrlo osjetljive kože izaziva osip, iritaciju, svrab, ekcem, bakterijske i gljivične infekcije.

Tekstil poput platna, svile i pamuka je prirodno hipoalergen. Takođe imaju jedinstvene antibakterijske osobine, što ih čini idealnim za osjetljivu kožu ili kožu sklonu alergijama.

Sa druge strane, sintetičke tkanine poput najlona, rajona i poliestera su vještačke tkanine i mogu iritirati osjetljivu kožu, ili potencijalno pogoršati druge zdravstvene probleme. Ove tkanine su podvrgnute opsežnoj hemijskoj obradi tokom proizvodnje, koja može pogoršati druge oblike alergije.

Prirodna tkanina omogućava koži da diše

Prirodna tkanina dobro upija vlagu, zbog čega nošenje odjeće od prirodnih materijala može biti vrlo komforno, pogotovo u ljetnjim danima. Prozračnost tkanine se može definisati kao sposobnost tkanine da propušta vlagu i vazduh kroz nju.

S obzirom na to da je koža naš najveći organ i da je najizloženiji spoljnim uticajima, možda ćete željeti da izbor tkanina uvrstite u svoj zdrav način života i režim njege kože, posebno onih odevnih komada koji su u direktnom kontaktu sa našom kožom.

Prirodne tkanine su biorazgradive

Ovi materijali potiču od životinja, drveća ili biljaka koje se vremenom mogu zamijeniti i ponovo uzgajati. Prirodne tkanine su biorazgradive i lako se mogu reciklirati za ponovnu upotrebu.

Sintetičke tkanine poput najlona i poliestera izrađene su od hemikalija od kojih ostaje više hemijskog otpada, emituju veće količine stakleničnih gasova i daleko je teže reciklirati ih. Vještačka tkanina poput poliestera i najlona proizvedena je na bazi nafte, pa shodno time joj je potrebno više stotina godina da se razgradi.

Postoji nekoliko različitih vrsta biorazgradivih biljnih tkanina, uključujući konoplju, pamuk i bambus. Neke tkanine na životinjskoj osnovi su takođe biorazgradive.

Koji su prirodni materijali najpogodniji za našu kožu?

Kada razmišljamo o prirodnim materijalima, prvo što nam padne na pamet je pamuk. Pamuk je postavio temelje na kojima se zasniva tekstilna industrija. Potiče od vlakana koja okružuju sjeme pamuka, a koje se pojavljuje u okruglom, pufnastom obliku nakon što sjeme sazri.

Osim što je izrdžljiv i otporan na vremenske prilike, dobro podnosi visoke temperature što pomaže uklanjanju mikroorganizama.

Pored pamuka, svila je još jedna prirodna tkanina koja ne samo da odlično prianja uz kožu, već pruža osjećaj sofisticiranosti prilikom nošenja. Svoju mekoću na dodir duguje vlaknima iz čaura svilene bube, pa kao takav pamuk spada u prirodne materijale životinjskog porekla.

Naravno, ne možemo govoriti o prirodnim materijalima, a da pritom ne pomenemo vunu. Dobija se šišanjem živih ovaca i najviše se koristi u tekstilnoj industriji.

Vunu karakterišu velika elastičnost i mali stepen gužvanja, a gruboća ovog materijala zavisi od vrste i kvaliteta vune. U svetu su najcjenjenije merino vuna i kašmir vuna, koje se prave od posebne vrste ovce i koze.
 
Kao što smo pomenuli u tekstu iznad, koža je najveći organ našeg tijela; to je organ koji dolazi u kontakt sa ostatkom svijeta. Nošenjem garderobe izrađene od prirodnih materijala čuvamo zdravlje kože i samim time naše sveobuhvatno zdravlje.

Osim toga, možemo sebe dovesti u zabludu da kupovinom jeftinijih stvari izrađenih od vještačkih materijala štedimo novac. Istina je da ćemo na taj način mnogo češće kupovati garderobu, što će se na dugoročnom planu negativno odraziti kako na naše zdravlje tako i na naše finansije.