Ljekovitost maslačaka :: Semberija INFO ::

 

Ljekovitost maslačaka


Maslačak je ljekovita biljka prepoznatljiva po žarko žutim cvjetovima. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. Djeluje na imunitet, na izlučivanje tečnosti iz tijela, te kao pomoć kod reume i artritisa.
 
Maslačak – cvijet i list
Svijetložuti cvjetovi (glavice) razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Cvijet maslačka je prepoznatljive žute boje.

Zreli plodovi imaju na vrhu dugi kljun koji na svom vrhu nosi čuperak raširenih dlačica pomoću kojega se lagano šire vjetrom.
 
 
Vrijeme i način sabiranja
Maslačak treba brati u proljeće, u aprilu i maju. Prikladnim oruđem iskopamo korijen, razrežemo ga i s zelenim dijelovima objesimo na vazduhu da se osuši. Može se sušiti i na umjetnoj temperaturi, ali samo do 40° stepeni Celzijusovih.
 
Maslačak – ljekovitost
Treba znati da ga zbog aktivnih supstanci neke osobe ne smiju koristiti maslačak.
   To su:
     • trudnice,
     • dojilje,
     • osobe alergične na korove i trave.

Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate, jer zavise o zdravlju, starosti i polu osobe. Zbog toga je teško provesti potrebna istraživanja. Zbog tog se maslačak ne preporučuje trudnicama i dojiljama, jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete.
 
 
Ljekovite materije
Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne materije koje imaju ljekovito djelovanje.
   To su:
     •  vitamini,
     • gorke materije,
     • materije koje imaju enzimatsko djelovanje,
     • saponini,
     • tanini,
     • mineralne materije i elementi u tragovima,
     • nešto eteričnog ulja,
     • inulin,
     • kolin,
     • bjelančevine i drugo.
 
Ako bismo htjeli ukratko sažeti djelovanje maslačka, možemo reći da pospješuje djelovanje bubrega i jetre, dobro utiče na vezivno tkivo, koje je zbog njegovog djelovanja bolje prokrvljeno, te poboljšava opšte stanje oslabljenog organizma.

Maslačak je prvenstveno prikladan za proljetnu i jesensku terapiju čišćenja, jer pospješuje izlučivanje i podstiče djelovanje bubrega i jetre.
 
Svejedno je koristimo li kupljeni sok od maslačka ili se odlučujemo za čaj od maslačka, ako se držimo pravila da takva kura mora trajati četiri do šest nedjelja. Nakon nje se čovjek osjeća zaista dobro i ,,pomlađeno’’.

U tu svrhu mora svaki dan popiti dva puta po jednu šoljicu čaja ili uzimati dva puta po jednu veliku kašiku soka od maslačka.
 
Povoljnim djelovanjem maslačka na vezivno tkivo objašnjavamo njegovo ljekovito djelovanje kod reume i gihta, jer se tu radi o bolestima izazvanim poremećajem u izmjeni materija, a one oštećuju i vezivno tkivo.
Reumatičari tvrde da se nakon terapije maslačkom bolje osjećaju, da su napadi bolesti rjeđi, a bolovi blaži. Novija istraživanja pokazala su da je maslačkom moguće spriječiti i nastanak žučnih kamenaca.
Kod mnogih se ljudi takvi kamenci javljaju opetovano, a maslačak može izmijeniti sklonost takvoj pojavi.
Ako bolesnik dva puta godišnje primijeni odgovarajuću terapiju, ne razvijaju se novi kamenci, a stari se ne povećavaju. Maslačak ne rastvara kamence, ali njegovim čajem možemo smiriti žučni mjehur s kamencima, pa značajno smanjujemo učestalost napada.
 
Med maslačka je zanimljiv proizvod od cvjetnog nektara cvjetova maslačka. Iako ima pomalo gorak i neobičan okus, ljekovit je i koristan.
 
Čaj od maslačka – priprema
   1. jedna  do dvije čajne kašičice narezane suve biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka         kuva jednu minutu.
   2. Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.

Maslačkom možemo pokušati izbaciti i bubrežne kamence. U tu svrhu priređujemo čaj od dvije velike kašike maslačka kojeg prelijemo s 1/2 litra hladne vode da provri i nakon 20 minuta ocijedimo. Tečnost izmiješamo s toliko tople vode da je sveukupno ima 1,5 litar.

Popiti je moramo u 15 do 20 minuta. Nakon toga izlučićemo mokraćne, a možda s njima i manje bubrežne kamence. Vjeruje se da maslačak može uticati na izlučivanje kamenaca, jer djeluje kao prirodni diuretik.