Hrana koja čisti tijelo od nikotina :: Semberija INFO ::

 

Hrana koja čisti tijelo od nikotina


Brz i zdrav način da pušači očiste tijelo od nikotina jeste da jedu što više zdravih namirnica. Ako se redovno konzumiraju, mrkva, zeleni čaj, spanać, kivi, limun i narandža, brokula, karfiol, prokelj i kupus, mogu da pomognu da se iz tijela izbace štetni produkti cigareta.
 
Zeleni čaj

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode: dva litra vode sa kašičicom narendanog đumbira, jednim krastavcem, limunom i 12 listića nane, i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirate nikotin iz tijela.
Mrkva
Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.
 
Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.
 
Brokula, prokelj i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.
 
Kivi, limun i narandža

Osim vode, nikotin iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili, pak, popijte čašu limunade. Sok od narandže hidralizuje tijelo, obezbjeđuje mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.