SAVJETI STRUČNjAKA: Namirnice koje možete da jedete kada sa njih skinete buđ :: Semberija INFO ::

 

SAVJETI STRUČNjAKA: Namirnice koje možete da jedete kada sa njih skinete buđ


Hrana koja dugo stoji čak i u frižideru može da se ubuđa.

Dešava se da izvadite vašu omiljenu hranu iz frižidera i taman se spremate da je pojedete shvatite da je prekrivena buđi i da je njen ukus mnogo drugačiji.

Kada ste već zagrizli ubuđanu hranu, da li je odmah ispljunete i isperete usta? Prema riječima stručnjaka, bićete sasvim u redu, ali postoji par stvari kojih morate da budete svjesni kada pojedete buđ.

 Neki sirevi se čuvaju jako dugo baš zato što trebaju da se ubuđaju. Ono što svi kažu jeste da sigurno nećete umrijeti od toga i da ćete svariti hranu kao i obično. Buđ može da bude opasna, ali obično nije. Čak se na nekim namirnicama ona i očekuje, kao što je sir ili šunka, a ove namirnice su u potpunosti bezbjedne za jelo.
Zelena buđ koja se javlja na povrću može da vam izazove mučninu, ali samo zbog mirisa i neprijatnog ukusa buđi, ne zato što sadrži otrove. Zato se savjetuje da malo sačekate pošto pojedete buđavu namirnicu i da ne jurite odmah kod ljekara. Stomak nije baš prijateljsko mjesto za bakterije, pa one teško mogu da prežive u nama.

U slučaju da unesete veliku količinu buđi, vaši simptomi mogu da budu mučnina i povraćanje i tada treba da se obratite lekaru. Buđ često izaziva i alergije, pa može da se desi i neka alergijska reakcija koja vam neće prijati.

Mnogi od nas često samo odsijeku dio na kom se nalazi buđ i pojedu ostatak hrane koji je netaknut. Međutim, sva buđ ima duboko korijenje u hrani, a ne samo u onome što mi vidimo kao zelenu čupavu skramu. Neki tvrdi sirevi, salame, tvrdo voće i povrće može još uvijek da se jede, jer se buđ teško širi dublje u plod. Namirnice koje po sebi imaju buđ obavezno bacite, osim ako nije u pitanju sir. Hrana koju je u redu jesti kada odstranite buđ je tvrdi sir, salame, tvrdo voće i povrće. Obavezno bacite meke sireve, voće, pečene namirnice, sočivo, orahe, jogurt, džemove i meso kada primijetite buđ po njima.

Najbolje je da spriječite da se hrana ubuđa. Zato je čuvajte u frižideru, jer se buđ javlja kada je temperatura malo više.