Šta se dešava u vašem tijelu ako ne volite svoj posao? :: Semberija INFO ::

 

Šta se dešava u vašem tijelu ako ne volite svoj posao?


Ako ne volite svoj posao ili ga čak i mrzite, to može prouzrokovati ne samo nezadovoljstvo na radnom mjestu, već i dodatne fizičke i mentalne simptome koji utiču na vaš život na druge načine. Može uticati na vaše blagostanje, kao i na vaše odnose sa ljudima u kancelariji i van nje. Kada su žene u pitanju, nezadovoljstvo na poslu može uticati na menstrualni ciklus. Ovih sedam stvari se mogu dogoditi kada toliko mrzite svoj posao da doživljavate i fizičke probleme.

1. Glavobolja
Nezadovoljstvo na radnom mjestu može dovesti do glavobolje, čak i do migrene. To su tenzijske glavobolje, koje nastaju kada se vaše tijelo stegne i utiče na dotok krvi u mozak. Može ih pokrenuti stres izazvan nezadovoljstvom na radnom mjestu.

2. Povećanje tjelesne težine
Ako niste zadovoljni svojim poslom, vjerovatno ćete primijetiti povećanje tjelesne težine. Ovo može biti uzrokovano višestrukim faktorima. Prejedanje je uobičajeni mehanizam za suočavanje sa stresom, kojem se pribjegava kada ste nezadovoljni po pitanju karijere i niste motivisani za vježbanje nakon iscrpljujućeg dana na poslu.

3. Umorni ili bolni mišići
Kada ste nesrećni i osjećate napetost, vaši mišići se nesvjesno grče. Zgrčeni mišići mogu dovesti do drugih tjelesnih bolova, poput bolova u leđima, ramenima i drugih bolova u mišićima i zglobovima. Do toga dolazi kada se čovjek nađe u stresnom okruženju u kojem je zaista teško da se opustite.

4. Nesanica
Ekstremni stres i nezadovoljstvo mogu dovesti do gubitka sna. Možda će vam biti teško da opustite tijelo i um i da se naspavate kako biste se osjećali odmorno. Nedostatak sna može pojačati druge simptome povezane sa stresom, poput glavobolje i mentalnog umora.

5. Mentalni umor
Nedostatak sna, zajedno sa dodatnim stresom, može učiniti da se vaš um osjeća premorenim. Na isti način na koji možete iskusiti fizički umor, možete iskusiti i mentalni umor. Mentalni umor može biti potpuno iscrpljujući i uzrokovati da osjetite simptome slične izgaranju. Mentalni umor može otežati fokusiranje i produktivnost, jer se nikada ne osjećate potpuno energično ili odmorno.

6. Oslabljeni imuni sistem
Oslabljeni imunološki sistem može dovesti do lakog razbolijevanja. Ne samo da ste skloniji zarazi i virusima, poput prehlade, upale grla, gripa, već stres i nezadovoljstvo mogu dovesti do toga da nečije tijelo zahtijeva duži period oporavka nego što je uobičajeno za ove viruse.

7. Neredovne menstruacije i simptomi menopauze
Pod stresom, žene mogu doživjeti nepravilnosti u menstruaciji. Menstruacije takođe mogu biti teže, a grčevi mogu biti bolniji. A žene koje prolaze kroz menopauzu mogu imati pojačane simptome.

Agencije