ČUVAJMO SRCE! :: Semberija INFO ::

 

ČUVAJMO SRCE!


Upozoravajući na značaj očuvanja zdravlja srca, širom svijeta zdravstveni radnici obilježavaju 29. septembar kao Svjetski dan srca. Danas se i u gradovima širom RS i BiH organizuju aktivnosti s ciljem unapređenja i zaštite zdravlja srca.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine zbog ovog uzroka 23 miliona smrtnih slučajeva. To je više nego HIV, malarija ili rak.

Stručnjaci upozoravaju da se čak 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca i krvnih sudova može izbjeći tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog pritiska, holesterola, regulisanjem tjelesne težine i redovnom fizičkom aktivnošću.

Najčešći rizični činioci za kardiovaskularne bolesti su pušenje, neuravnotežena i nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola.

Jedini način prevencije je izbjegavati i liječiti rizične činioce, a za osobe koje ih nemaju zdravo se hraniti, održavati tjelesnu težinu u granicama normale, biti tjelesno aktivni (baviti se zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem) i izbjegavati hronični stres.

Inicijativom Svjetske kardiološke organizacije, osnovan je Svjetski dan srca koji se obilježava svake godine 29. septembra.

Svjetska zdravstvena organizacija u generalnim preporukama o tjelesnoj aktivnosti za odraslu populaciju u dobi između 18 i 64 godine preporučuje dva do tri puta sedmično kardio trening, uz dodatak treninga koji uključuju velike mišićne skupine usmjerenih za razvoj i jačanje mišićnog fitnesa dva puta sedmično. Što se tiče trajanja aktivnosti, minimalna preporuka je 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta žustre aktivnosti sedmično.