Zanimljivosti o Olimpijskim igrama za koje niste čuli :: Semberija INFO ::

 

Zanimljivosti o Olimpijskim igrama za koje niste čuli


Olimpijske igre predstavljaju najveći sportski događaj na svijetu. Okupljaju sportiste iz svih krajeva planete u duhu takmičenja i zajedništva. Iako većina zna osnovne informacije o ovim igrama, postoje mnoge manje poznate činjenice koje dodatno osvjetljavaju njihovu bogatu istoriju i značaj.

Trenutno se cio svijet priprema da bodri svoje sportiste iz svojih domova. Okupite prijatelje da pratite zajedno svoj omiljeni sport, a ako nemate društvo sa kojim se možete skupiti live klađenje je uvijek opcija. Na ovaj način možete upoznati mnogo ljudi koji imaju ista interesovanja kao i vi. U susretu ovom velikom događaju, pripremili smo tekst o zanimljivim činjenicama vezanim za Olimpijske igre koje do sad niste znali.

Prve Olimpijske igre nisu imale medalje

Možda će vas iznenaditi da na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine u Atini, pobjednici nisu dobijali zlatne medalje. Ova činjenica se često previđa kada se govori o istoriji Olimpijskih igara, ali ona osvjetljava kako su se same igre razvijale i mijenjale tokom vremena.

Na prvim igrama, pobjednici su dobijali srebrne medalje, grančicu masline i diplome. Srebro je u to vrijeme smatrano vrjednijim i plemenitijim metalom od zlata, što je reflektovalo i grčke vrijednosti i tradicije. Grančica masline, simbol mira i trijumfa, bila je direktna veza sa antičkim Olimpijskim igrama, gde su pobjednici dobijali vijenac od maslinovih grančica.
Drugo mjesto je donosilo bronzanu medalju, dok treće mjesto nije ni postojalo. Ova praksa razlikovala se od današnjeg sistema, gdje su prva tri mjesta standardno nagrađena zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama. Takav sistem je ustanovljen tek na Olimpijskim igrama 1904. godine u Sent Luisu, što je postao standard za sve naredne igre.

Promjena u nagradama odražava ne samo razvoj Olimpijskih igara kao institucije, već i promjene u vrijednostima i percepcijama društva. Zlatne medalje su vremenom postale simbol vrhunskog dostignuća, dok su srebrne i bronzane medalje priznanje za izuzetne sportske performanse. Uvođenje tri medalje omogućilo je širu i pravedniju distribuciju priznanja, motivišući sportiste da teže ka vrhunskim rezultatima.

Olimpijski plamen nije drevna tradicijaIako se često misli da je tradicija olimpijskog plamena starogrčka, ona je zapravo modernog porijekla. Ovaj plamen, koji danas predstavlja simbol olimpijskog duha i kontinuiteta, nije bio dio antičkih Olimpijskih igara.

Olimpijski plamen prvi put je uveden na igrama 1928. godine u Amsterdamu. Na ovim igrama, plamen je gorio na visokom tornju iznad stadiona tokom cijelog trajanja takmičenja. Plamen je brzo postao simbol čistoće, truda i borbe za vrhunske sportske rezultate. Inicijativa za uvođenje plamena bila je inspirisana vatrom koja je gorjela na oltarima Zevsa i Here u antičkoj Olimpiji, ali sama ideja je bila potpuno nova i prilagođena modernim vremenima.

Sama štafeta plamena, koja kreće iz Olimpa u Grčkoj i putuje do grada domaćina, prvi put je uvedena na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Ova inovacija imala je za cilj da stvori povezanost između starih i modernih igara, kao i da simbolizuje mir i zajedništvo među nacijama. Plamen se zapali na antičkom mjestu u Olimpiji uz pomoć sunčevih zraka i konkavnog ogledala, što simbolizuje čistotu plamena i njegove drevne korijene.

Zanimljive discipline koje više ne postoje

Između 1900. i 1920. godine, u program su bile uključene discipline koje danas djeluju neobično ili čak bizarno. Na primjer, skokovi u dalj i vis iz mjesta bili su dio takmičenja u atletici. Ove discipline su testirale snagu i tehniku sportista, ali su vremenom ispale iz programa zbog nedostatka interesovanja i popularnosti.

Jedna od najneobičnijih disciplina svakako je bilo viteštvo, koje je uključivalo nadmetanje u različitim vještinama srednjovjekovnih viteza, kao što su borba mačevima i gađanje kopljem. Iako je ova disciplina bila spektakularna i uzbudljiva, ona nije uspjela da privuče dovoljno takmičara i interesovanja publike, te je brzo izbačena iz olimpijskog programa.

Međutim, možda najzanimljivija i najneobičnija disciplina bila je umjetničko takmičenje. U periodu između 1912. i 1948. godine, Olimpijske igre su uključivale nadmetanje u kategorijama kao što su slikarstvo, skulptura, muzika, književnost i arhitektura. Ove discipline su imale za cilj da povežu sport i umjetnost, podsjećajući na stare grčke ideale gdje su fizička i umjetnička izvrsnost išle ruku pod ruku. Takmičari su slali svoja umjetnička djela inspirisana sportom i olimpijskim duhom, a pobjednici su dobijali medalje poput sportista.

Najmlađi i najstariji olimpijci

Najmlađi sportista koji je ikada učestvovao na Olimpijskim igrama bio je grčki gimnastičar Dimitrios Loundras, koji je imao samo 10 godina kada je učestvovao na igrama 1896. godine u Atini. Loundras je bio dio tima Panellinios Gymnastikos Syllogos, koji je osvojio bronzanu medalju u ekipnom takmičenju na paralelnim šipkama.

Suprotno tome, najstariji olimpijac bio je švedski strijelac Oscar Swahn, koji je uzeo srebrnu medalju u streljaštvu sa 72 godine na Olimpijskim igrama 1920. godine u Antwerpenu. Swahn je već bio iskusni olimpijac, sa zlatnim i srebrnim medaljama osvojenim na prethodnim igrama.

Rodna ravnopravnost na Olimpijskim igrama

Žene su se prvi put takmičile na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu, i to u samo nekoliko disciplina poput tenisa i golfa. Danas, broj disciplina za žene gotovo je identičan onima za muškarce, što pokazuje veliki napredak ka rodnoj ravnopravnosti u sportu.

Jedan od najznačajnijih koraka ka rodnoj ravnopravnosti dogodio se tek na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Te godine, po prvi put u istoriji, sve učesničke zemlje imale su barem jednu sportistkinju u svojim redovima. Ovaj istorijski trenutak nije došao lako; bio je rezultat decenija pritiska, zalaganja i promjene politika unutar Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom svijeta.

Igre u Londonu 2012. godine označile su prekretnicu. Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Saudijska Arabija, koje su prethodno slale samo muške sportiste, uključile su žene u svoje olimpijske timove. Saudijska Arabija je, poslala dvije sportistkinje, džudistkinju Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani i atletičarku Sarah Attar, što je bio ogroman korak naprijed za zemlju sa strogim ograničenjima za žensko učešće u sportu.

Od svojih skromnih početaka do današnjih spektakularnih događaja, Olimpijske igre su prošle kroz mnoge transformacije i zanimljivosti koje ih čine jedinstvenim. Nadamo se da su vam ove činjenice dodatno približile bogatu i fascinantnu istoriju najvećeg sportskog događaja na svijetu.