Opljačkano blago vraćeno Egiptu! Amerikanci predali drevne statute boga i svetih životinja :: Semberija INFO ::

 

Opljačkano blago vraćeno Egiptu! Amerikanci predali drevne statute boga i svetih životinja


Foto: Twitter/Embassy of Egypt USA
U ambasadi u Vašingtonu obeležen povratak kulturne baštine zaplenjene tokom istraga u Čikagu, Memfisu i Klivland.
 
U Ambasadi Egipta u Vašingtonu održana je ceremonija u čast povratka pet drevnih artefakata toj zemlji, piše  Ahram Online. Predmete im je predalo Odeljenje za unutrašnju bezbednost Ministarstva unutrašnjih poslova SAD.
Među pet artefakata je bronzana statua staroegipatskog boga Seta, kao i izrezbarena skulptura skarabeja, svete bube, od bazalta i deo skupture napravljene između 1500. i 600. godine pre nove ere. Osim toga, tu su i skulpture ribe i glava sokola iz doba Ptolomeja.
 
SAD i Egipat su 2021. potpisale petogodišnji memorandum kojima se uvode zabrane uvoza pojedinih kategorija egipatske kulturne baštine u Sjedinjene Države. Tokom ceremonije, egipatski ambasador u Vašingtonu Moataz Zahran zahvalio je američkim vlastima na povratku ovih predmeta i pohvalio je efikasnu saradnju dve zemlje u zaštiti kulturnog nasleđa.
 
Džefri Daren, zamenik sekretara Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD, rekao je da su opljačkani artefakti otkriveni u tri istrage koje su sproveli agenti u Čikagu, Memfisu i Klivlandu.
 
(Telegraf)