ROĐENDAN METROPOLITEN MUZEJA U NjUJORKU :: Semberija INFO ::

 

ROĐENDAN METROPOLITEN MUZEJA U NjUJORKU


Metropoliten muzej umjetnosti, ili skraćeno Met, predstavlja pravi dragulj Njujorka. Nezaobilazna je stanica turista, a za to postoji milion valjanih razloga. Metropoliten je najveći umjetnički muzej u Sjedinjenim Američkim Državama.

Metropoliten muzej je u 2019. godini, prema zvaničnim podacima, posjetilo skoro 6 i po miliona ljudi, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja u svijetu. Stalna postavka sadrži preko dva miliona eksponata koji su podijeljeni u 17 zasebnih odsjeka. Ovako veliki muzej nije smješten samo na jednoj lokaciji.

Glavna zgrada nalazi se u 5. aveniji broj 1000. Druga lokacija je znatno manja, to je muzej Klojsters koji se nalazi u Fort Trajon parku na Gornjem Menhetnu. Muzej moderne i savremen umjetnosti Met Brojer, predstavlja 3. lokaciju, ali najavljeno je njeno zatvaranje.

 Inače, 2020. godina bila je jubilej Metropoliten muzeja jer je u toj godini slavio svoj 150. rođendan. Osnovan je 13. aprila 1870. godine. Cilj pokretanja muzeja je da se umjetnost približi američkom narodu devetnaestog vijeka i da se podstakne obrazovanje kao i proučavanje umjetnosti.

Ova ideja vodilja održava se do današnjih dana i njome vođen muzej nastavlja svoj put u budućnost. Osnovna ideja potvrđena je i upotpunjena 2015. godine izjavom o misiji muzeja koja glasi: „Metropoliten muzej umjetnosti sakuplja, proučava, čuva i izlaže značajna umjetnička djela koja pripadaju svim razdobljima i kulturama sa ciljem da ljudima približi kreativnost, znanje i ideje.“

Muzej Metropoliten s ponosom predstavlja umjetnička djela koja obuhvataju period od preko 5000 godina. Još od praistorije i kamenog doba ljudska vrsta izražavala se putem umjetnosti. Bogata zbirka sačinjena je od eksponata koji dolaze sa svih meridijana. Stalna postavka ima svoja odjeljenja, a pored nje postoje i privremene postavke koje su okarakterisane nekom epohom, umjetnikom ili dijelom svijeta iz kog dolaze.


Stalne postavke su podijeljene geografski, ali postoje i one koje su formirane na osnovu vrste eksponata koji su izloženi. Tako je zasebno krilo posvećeno američkoj umjetnosti koje se prostire na 2800 m2 i prezentuje  istoriju američke umjetnosti od 18. do 20. veka.

​Rokfelerovo krilo donosi djela afričke umjetnosti, među kojima je skulptura nazvana Vilijam nilski konj koji je maskota muzeja. Postavke koje nemaju geografsku konotaciju, između ostalog, čine kolekcije štitova i oklopa (jedna od najpopularnijih postavki u Metu), institut za kostim, crteži i grafike, kao i kolekcija Roberta Lehmana, koja je smještena u krilu koje nosi njegovo ime, jer je preko 2600 eksponata njegova fondacija donirala muzeju.
Cjelokupnu zbirku Metropoliten muzeja možemo sažeti jednim citatom koji govori o sveukupnoj umjetnosti, a glasi: Samo umjetnost može odgonetnuti smisao svijeta.