Koja je idealna visina štikle da vas noge ne bole? :: Semberija INFO ::

 

Koja je idealna visina štikle da vas noge ne bole?


Visoke potpetice mogu biti krive za zdravstvene probleme poput čukljeva ili bolova u leđima.
 
Ipak, mnoge dame ih rado nose jer brojni komadi odjeće uz njih izgledaju ljepše, a mi vitko. Ne morate da se odričete obuće koje imaju visoke potpetice, već možete da prilagodite visinu svojoj građi, piše Balkan Insider.
 
Tri su načina da odaberete pravu visinu potpetice koju možete udobno da nosite tokom cijelog dana:
 
Visina pete za svakodnevno nošenje
 
Ova metoda će vam pomoći da odredite najzdraviju visinu potpetice koju ćete nositi za posao ili tokom drugih obaveza u toku dana. Potrebno je da izmjerite stopalo i da dužinu stopala podijelite sa brojem 7. Neki ljekari kažu da štikle ne bi trebalo da budu veće od 4 cm ako ih nosite svakodnevno.
 
Savršena visina pete
 
Suština ove formule je da savršene potpetice treba da budu dovoljno visoke da stvore idealan odnos dužine nogu i visine. Računate tako što visinu podijelite s visinom nogu i oduzmete od broja 1,61, a zatim dobiveni broj pomnožite sa 10, piše Bright Side. Maksimalna visina potpetice
 
Sjednite na stolicu s ispruženom nogom. Opustite stopalo i ne upirite prste. Izmjerite rastojanje od pete do prednjeg dijela stopala (do dijela koji dodiruje zemlju kada ste na štiklama). Ovo mjerenje ukazuje na prirodni nagib vašeg stopala i idealnu visinu štikle. Broj koji dobijete i vaša idealna visina cipela. Za većinu žena, maksimalna visina obuće bila bi od 7 do 9 cm.

(Nezavisne)