ŠTA DA RADITE SA OSTACIMA HRANE POSLIJE PRAZNIKA :: Semberija INFO ::

 

ŠTA DA RADITE SA OSTACIMA HRANE POSLIJE PRAZNIKA


Foto
Tokom praznika većina domaćica priprema bezbroj ukusnih specijaliteta u kojima uživa cijela porodica. Ukusne grickalice i novi recepti golicaju našu maštu, a često pretjerujemo sa količinom pripremljene hrane.
 
Narednih dana smo u dilemi šta da radimo sa ostacima, jer ne bismo željeli da ih zagrijavamo, a šteta bi ih bilo baciti. Zato vam otkrivamo nekoliko kulinarskih trikova koji će vam pomoći da ostatak praznične trpeze pretvorite u odlične gurmanske poslastice.
 
Ovo su vrlo jednostavne ideje koje ne zahtijevaju mnogo truda, a garantuju odličan rezultat. Ostaci lososa, pečena piletina ili ostaci šampanjca mogu se tako lijepo iskoristiti da ništa nećete baciti, a da opet imate ukusan obrok koji će se svideti cijeloj porodici.
 
Šta raditi sa ostacima pečene piletine ili ćuretine?
Napravite ćufte:
Meso isjeckati, pa ga pomiješati sa jajetom, prezlom, začinskim biljem, sjeckanim orasima (ili bademima, lješnicima) i formirati loptice, uvaljati u prezle i pržiti u dubokom ulju. Poslužite uz salatu, pire krompir ili povrće sa roštilja.
Druga opcija je da pripremljene ćufte skuvate u paradajz sosu i da ih poslužite uz tjesteninu ili pirinač, umjesto da ih pržite.
 
Napravite ukusno jelo-salatu:
U sjeckano meso dodajte svjež praziluk, pečeni ili kuvani krompir, bareni brokoli, malo senfa, vinsko sirće, kapar i maslinovo ulje. Dobro promiješajte i vaša salata je spremna!
 
Napravite egzotični kari:
U zagrijan tiganj dodajte sitno sjeckani đumbir, crni i bijeli luk i malo propržite. Dodajte sitno isjeckanu piletinu ili ćuretinu i pržite dok meso ne porumeni. Kada je meso gotovo, dodajte nekoliko kašika kokosovog mlijeka, malo korijandera i rendanu koru limuna i još malo dinstajte da se svi ukusi sjedine. Poslužite uz kuvani pirinač ili tjesteninu i svježu salatu.
 
Šta raditi sa ribljim otpadom?
Napravite ukusnu paštetu:
Ribe sitno isjeckajte, pa ih pomiješajte sa vlascem, zelenom jabukom isječenom na sitne kockice, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika jogurta, malo kore limuna i nekoliko kapi limunovog soka. Na tost namažite paštetu ili poslužite jabuke na pari.
 
Napravite sočne slane     kolače:
U sjeckane komade ribe dodajte umućena jaja, pavlaku, sjeckano bilje i smjesu prebacite u kalup za torte ili mafine. Pecite na 200° C oko 15 do 20 minuta. Poslužite uz salatu.
 
Napravite ukusnu molitvu:
Pomješajte komade ribe sa malo krem sira, dodajte malo limunove kore, biber i muskatni oraščić. Sve lijepo sjediniti da dobijete homogenu masu, pa premazati na prepečeni hljeb i poslužiti uz salatu.
 
Šta uraditi sa ostatkom šampanjca:
Napravite ukusne šerbete:
Pomiješajte šampanjac sa voćnim sirupom, pa ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata da se dobro stegne. Poslužite uz egzotično voće.
 
Napravite italijanski granit:
Pomiješajte šampanjac sa voćnim likerom po želji ili odmrznutim bobicama i poslužite kao osvježavajući napitak.
 
Napravite ukusni žele:
Pomiješajte džem po želji, šampanjac, malo šećera, limunov sok i želatin i ostavite da se stegne. Isjecite na kockice i poslužite uz voćnu salatu.
 
(Semberija info)