Gigantska kometa približava se Sunčevom sistemu :: Semberija INFO ::

 

Gigantska kometa približava se Sunčevom sistemu


Gigantska kometa, toliko velika da je u početku bila prepoznata kao patuljasta planeta, približava se našem Sunčevom sistemu.

Kometa Bernardineli Bernstajn, poznata i kao C/2014 UN dolazi iz Ortovog oblaka, oblaka kometa na spoljnoj granici Sunčevog sistema.

Naučnici smatraju da nema razloga za brigu, jer će kometa ući u Sunčev sistem tek toliko da priđe relativno blizu spoljnoj orbiti Saturna, trećoj najudaljenijoj planeti od Sunca.

Međutim, veličina ove komete i relativna blizina daće astronomima rijetku priliku da detaljno prouče objekat iz Ortovog oblaka.

- Imamo privilegiju da smo otkrili najveću kometu koju smo do sada vidjeli i da smo je primijetili na vrijeme kako bismo mogli da je posmatramo i proučimo - rekao je Geri Bernstajn sa Univerziteta Pensilvanija, jedan od astronoma koji su otkrili kometu.

Ova kometa nije bila u Sunčevom sistemu u posljednjih tri miliona godina, kaže on, prenosi Sajens alert.

Bernstajn objašnjava da je Ortov oblak veoma udaljen i mračan, te je teško vidjeti šta se u njemu nalazi. Zato će proučavanje komete biti veoma značajno kako bi naučnici mogli da dalje shvate šta se događa u Ortovom oblaku.

Astronomi Geri Bernstajn i Pedro Bernandineli sa Univerziteta Pensilvanija, koji su otkrili kometu, zajedno sa kolegama, opisali su je u novom naučnom radu objavljenom u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

- Zaključujemo da je C/2014 UN "nova" kometa budu'i da nema dokaza kako se približila Suncu na manje od 18 astronomskih jedinica (AU, jedan AU je 150 miliona kilometara) od kako je izbačena u Ortov oblak - navode naučnici.

Kako dodaju, kometa bi mogla da bude jedan od najstarijih svemirskih objekata koji su snimljeni i viđeni sa relativne blizine.

Prema proračunu astronoma, kometa prečnika 155 kilometara prići će Suncu na 10,97 AU 2031. godine. Saturnova orbita, poređenja radi, udaljena je od Sunca 9,5 AU.


​Glas Srpske