U DOLINI SMRTI SRUŠEN TEMPERATURNI REKORD :: Semberija INFO ::

 

U DOLINI SMRTI SRUŠEN TEMPERATURNI REKORD


U američkoj "Dolini smrti" u saveznoj državi Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na Zemlji, izmjerena temperatura od nevjerovatnih 54.4 stepena.

Ta temperatura je izmjerena na lokaciji Furnas Krik u petak 9. jula, a dan nakon toga, u subotu, izmjerena je temperatura od 54,1 stepen Celzijusa. Temperatura tokom noći u istom mjestu nije pala ispod 32 stepena.

Mjerenje od petka identično je mjerenju od prošle godine, ali treba napomenuti i da stručnjaci još uvijek nisu potvrdili nijedno od ta dva mjerenja. Ali, ako ga zaista potvrde, biće to najviše temperature ikad izmjerene na Zemlji.

Kris Otler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu rekao je da stručna potvrda rekordnih temperatura može potrajati, nekad i duže od godinu dana, a podsetio je i da temperatura od 54.4 stepena izmjerena prošle godine još uvijek prolazi proces verifikacije.

Ove godine područje Kanade, sjeverozapada SAD-a, sjeverne Evrope i Sibira pogodila je serija rekordnih toplotnih talasa. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan trend izazvan klimatskim promenama izazvanih ljudskim djelovanjem, piše Gardijan.

Nikos Krajstidis, britanski naučnik, kaže da se sprovode studije kojima se pokušava izmjeriti nivo uticaja ljudskog djelovanja na klimu, ali dodaje da više nije pitanje postoji li taj uticaj već koliki je. Navodi i kako bi ovakvi ekstremni vremenski događaji bili krajnje nevjerovatni u svijetu čiji klimatski sistem nije na "ivici".

"Iako se radi o fascinantnim brojkama, one u naučnom smislu nisu iznenađujuće, nego su u skladu s predviđanjima o onom što će se događati u svijetu koji se zagrijava", rekao je Danijel Svejn, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija.