SUTRA POČINjE LjETO :: Semberija INFO ::

 

SUTRA POČINjE LjETO


Zbog promjenljivog vremena s  povremenom kišom i pljuskovima i zbog temperature koja je varirala, nije se stekao utisak da je ljeto na pragu.

Klimatološko ljeto traje od prvog  juna do 31. avgusta, a astronomsko ili kalendarsko ljeto ove godine počinje  20. juna u 21 sat  i 43 minuta po srednjoevropskom vremenu, a u isto vrijeme za južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Na dan početka ljeta dan je najduži, a noć najkraća. U 2020. godini najduži dan biće 20. juna, tog dana sunce će sijati više od 17 sati. Nakon najdužeg dana slijedi najkraća noć, a trajaće manje od sedam sati.

Prema prognozama meteorologa i ovo ljeto će biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, a ne može se  isključiti ni pojava toplotnih talasa, odnosno niza dana kada vrućina može da utiče na zdravlje.

Kad je riječ o prognozi sezonske količine padavina, za ovo ljeto su predviđanja da će kiše biti manje od višegodišnjeg prosjeka. Tokom juna mjeseca, u danima koji se kalendarski ubrajaju u proljećne, količina kiše na našem prostoru bila je oko mjesečnog  prosjeka, ponegdje i viša, dok je, prema prognozama,  u julu i avgustu moguć izraženiji manjak kiše.

Međutim, iako su predviđanja količine kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Semberija info