ŽIL VERN - VJEČITI PUTNIK :: Semberija INFO ::

 

ŽIL VERN - VJEČITI PUTNIK


Žil Vern rođen je 8. februara 1892. godine u Nantu, a umro je 24. marta 1905. godine u Amijenu. Bio je francuski pisac romana za djecu i odrasle, te pionir novog žanra- naučne fantastike. U tridesetak godina aktivnog spisateljskog rada objavio je 64 romana i 10 zbirki priča.

Svoje romane nazivao je “ izuzetna putovanja” i među njima se, pored avanturističkih dogodovština u egzotičnim dijelovima zemaljske kugle, nalaze i djela čiji je zaplet baziran na razvoju određenih tehničkih izuma. Naime, Vern je pažljivo pratio stručne časopise i nalazio ideje za određene mašine ili industrijske proizvode, te na njima bazirao zaplete svojih romana.

Kombinovanjem naučne podloge i svakovrsnih vratolomija Vern je stvarao dopadljive sadržaje namijenjene širokoj publici, od djece školskog uzrasta do ozbiljnih čitalaca.

Žil Vern je imao 35 godina kad mu je prvi roman, ,,Pet nedelja u balonu“, objavljen januara 1863. godine. Knjiga je imala briljantan uspjeh.



Mada ga bije glas da je zagovornik budućeg tehnicističkog raja, što i jeste očito u dobrom dijelu njegovih romana, Vern nije uvijek bio bezrezervni optimista. U njegovim zapletima  mogu se pronaći i tamniji tonovi, mada su oni uglavnom marginalni.

Najmračniji Vernov roman svakako je “Pariz u 20. vijeku”. U njemu opisuje mnoštvo izuma koji danas zaista funkcionišu, ali i predviđa duhovno osiromašenje i otuđenje žitelja modernih megalopolisa.

Tehnološki razvoj društva potvrdio je ali, još češće, porekao Vernove zamisli, tako da najveći broj njegovih “izuzetnih putovanja” djeluje krajnje naivno, te se danas čitaju jedino kao zanimljiva i zabavna avanturistička literatura, zbog čega se Žil Vern najčešće svrstava među pisce za djecu i omladinu.

Među najzanimljivije i najčitanije njegove naučno-fantastične romane spadaju “Putovanje u središte Zemlje”, “Od Zemlje do Mjeseca” i nastavak “Oko Mjeseca”, “20.000 milja pod morem” i nastavak “Tajanstveno ostrvo”, “Robir osvajač” i nastavak “Gospodar svijeta”, “Parna kuća”, “Ledena sfinga”, te “Selo u vazduhu”.

portal Semberija info (M. Rešidović)