55 GODINA STIFTUNG WARENTEST-A: KOMPAS U POTROŠAČKOJ DžUNGLI :: Semberija INFO ::

 

55 GODINA STIFTUNG WARENTEST-A: KOMPAS U POTROŠAČKOJ DžUNGLI


,,Kupci su na gubitku zbog puno razloga, a asortiman roba raste iz dana u dan“, navedeno je u uvodnom tekstu prvog broja ,,Stiftung Warentest“ iz 1966. godine, o čijem osnivanju je odlučila Savezna vlada Njemačke 16. septembra 1964. godine. Osnivanje državne institucije trebalo je da pruži potrošačima činjenice i prije svega nezavisne podatke koji bi im poslužili kao vodič na tržištu.
 
Nakon višegodišnjih rasprava i vladine deklaracije  saveznog kancelara Konrada Adenauera u Njemačkoj je, sa sjedištem u Berlinu, 4. decembra 1964. godine osnovana Organizacija za ispitivanje proizvoda ( Stiftung Warentest).  

Objektivna, nezavisna i kompetentna, tako se od osnivanja do danas ocjenjuje organizacija Stiftung Warentest. To je vodeća njemačka organizacija za ispitivanje kvaliteta proizvoda, a smatra se vodećom i u Evropi.
 
Stiftunf Warentest je svojim komparativnim testovima pridonio visokom standardu kvaliteta proizvoda i usluga u Njemačkoj. Kompetentno i predano preuzela je društveno-političku i potrošačku politiku.  
 
Ova organizacija godišnje provodi više od 200 ispitivanja proizvoda i usluga iz gotovo svakog područja svakodnevnog života, a ocjene koje daje su prema šemi školskih ocjena u Njemačkoj:
  • 0.5 – 1.5: vrlo dobro
  • 1.6 – 2.5: dobro
  • 2.6 – 3.5: zadovoljavajuće
  • 3.6 – 4.5: dovoljno
  • 4.6 – 5.5: nedovoljno
Stiftung Warentest zapošljava istraživače tržišta i naučnike, a svaki istraživački projekat  Upravni odbor  provjerava da li je u skladu sa statutima, a o projektima se raspravlja u savjetodavnom odboru u kom su predstavnici potrošača i nezavisni stručnjaci.
 
Uzorci za testiranje uzimaju se anonimno u trgovini, a rezultate objavljuju u svojim publikacijama.
U procjeni proizvoda, osim objektivnih funkcija, ocjenjuju se i upotrebna vrijednost, uticaj na okoliš, uputstva za korisnike, uticaj na zdravlje...
 
Budući da Stiftung Warentest najpoznatija organizacija za procjenu kvaliteta u Evropi, njena ocjena ima veliki uticaj na potrošače. Od 1979. godine organizuju i takmičenja za školarce kako bi među mladima razvili kritički odnos prema kupovini proizvoda, usluga i reklamama. 
 
portal Semberija info (M. Rešidović)