MALICIOZNI PROGRAMI HAKERI SPOSOBNI DA ZVUČNIKE PRETVORE U “AKUSTIČNO SAJBER ORUŽJE” :: Semberija INFO ::

 

MALICIOZNI PROGRAMI HAKERI SPOSOBNI DA ZVUČNIKE PRETVORE U “AKUSTIČNO SAJBER ORUŽJE”


Foto: Shutterstock
Brojni su načini na koje nam hakeri mogu otežati živote i stvoriti nam velike probleme – od špijuniranja, krađe podataka i identiteta, ucjena… ali su stručnjaci za bezbjednost nedavno otkrili još jedan neuobičajen način kojim bi nam hakeri mogli čak oštetiti sluh.

Do ovih zaključaka, koje je iznio na konferenciji u Las Vegasu, došao je stručnjak za bezbjednost Mat Viksi.
Njega su oduvijek zanimali maliciozni programi koji mogu napraviti “skok između digitalnog i fizičkog svijeta” te je pronašao način kojim bi hakeri mogli pretvoriti naše gadžete i zvučnike u ” kibernetičko akustično oružje”.
On je testirao brojne prenosne kompjutere, pametne telefone, slušalice, zvučnike i druge gadžete te saznao da bi hakeri, iskorištavajući propuste i instalirajući poseban malver, na njima mogli reprodukovati zaglušujuće i dezorjentišuće zvukove pomoću kojih bi mogli zlostavljati ljude i kompanije, ali i fizički naštetiti ljudima.
 
 
U nekim slučajevima potreban je pristup samim uređajima, dok je na nekim gadžetima moguće malver instalirati putem interneta i upravljati kontrolama bez fizičkog pristupa.

Ono što može posebno zabrinuti, napominje Viksi, jeste što je iznenađujuće lako napraviti malver s kojim se može preuzeti kontrola nad zvučnicima i reprodukovati nečujne frekvencije visokog intenziteta ili pojačati zvuk na maksimum.

U nekim slučajevima su zvukovi koje gadžeti reprodukuju iritirajući i mogu samo smetati ljudima, no u slučaju dužeg izlaganja takvim zvukovima moglo bi čak doći do oštećenja sluha.

Osim što zvukovi mogu naštetiti ljudima, u jednom slučaju Viksi je čak uspio pokvariti zvučnik čije su se komponente zbog vrućine počele otapati, pa je brzo prestao da radi.

Na konferenciji je napomenuo kako u testovima nisu učestvovali ljudi tako da niko nije povrijeđen, a i prije nego što je javnosti objavio ove informacije, kontaktirao je proizvođače uređaja u kojima je pronašao propuste i pomogao im u razvoju odbrambenih mehanizama za takav tip napada.

Namjerno nije objavio imena proizvođača i vrste uređaja na kojima je pronašao propuste, a naravno, neće objaviti ni “akustični malver” koji je razvio tokom istraživanja, piše Wired.

​(srpskainfo.com)