Proglašena dva najljepša mala grada u Evropi; Srpski turisti obožavaju da idu tamo :: Semberija INFO ::

 

Proglašena dva najljepša mala grada u Evropi; Srpski turisti obožavaju da idu tamo


Mali evropski gradovi su beskrajno i neverovatno lepi. Internet stranica worldatlas.com je pokušala da napravi listu najlepših malih gradova Evrope, iako je to izuzetno nezahvalan posao. Mogu se birati najlepše teme, regioni, i to može uticati da se izbor suzi na nekoliko najlepših gradića, što opet nije dovoljno dobro.
 
Izbor najmanjeg a najlepšeg grada u Evropi je težak posao, Stara dama u sebi krije neka on najlepših blaga na planeti. Često se ta magija koju kriju mesta svodi na asocijacije, bilo iz ličnog iskustva, porodičnih priča, filmova ili možda čak i jednodnevnog boravka na destinaciji. Internet stranica worldatlas.com je pokušala da da odgovor na ovo pitanje, a interesantno je navesti da su se Kotor i Bled našli među najlepšim malim gradovima Evrope.

Kotor

Stari grad Kotor je bajkovito mesto koje se se nalazi na najlepšim razglednicama sveta. Kotor je grad koji je dovoljno samo jednom posetiti, da on zauvek ostane u srcu. Gradom možete prošetati popločanim uličicama i istraživati lavirinte unutar istorijske tvrđave različitih kulturnih uticaja.
 
U gradu postoji kontinuirana mešavina drevne arhitekture i modernih sadržaja. Međutim, zabava nije samo rezervisana za staro gradsko jezgro. U Kotoru se može prošetati obalom, plivati u modrom moru, uživati u tradicionalnoj i dobroj hrani, kao i svim ostalim sadržajima jednog primorskog mesta.

Bled
 
Jezero Bled je poznato u sveto po fascinatnom pejzažu i divljoj prirodi. Na jezeru postoji samo jedno ostrvo, koje je mnogim posetiocima privlačnije od ostali ostrvskih grupa na svetu. Bled predstavlja biser Slovenije i idealno je mesto za odmor tokom cele godine. Bled posećuju turisti najviše zbog to što ova destinacija obezbeđuje posebno iskustvo.
 
Jezero Bled je nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475 metara u Julijskim Alpima. Sam grad Bled ima oko 5.000 stanovnika, a cela opština 11.000 stanovnika. Od glavnog grada Ljubljane je udaljen nešto više od 40 kilometara.
 
Na listi najlepših malih gradova Evrope se nalaze još Taormina iz Italije, Port Isak iz Britanije, kao i Dingl iz Irske. Tu su još i Edam iz Holandije, Češki Krumlov iz Češke, Kasiiz Francuske i Cermat i Vengen iz Švajcarske.

(b92)