Kako odabrati idealan kaput? :: Semberija INFO ::

 

Kako odabrati idealan kaput?


Osim boje, dezena i modela, kod odabira kaputa baš po našoj mjeri, moramo misliti i na njegov kvalitet, posebno na materijal. Jer, bolje je uložiti u kvalitetniji komad koji nam može potrajati više godina.

Iako svake godine niču novi modni trendovi ili se ponovno popularizuju oni iz prošlih decenija, neki se komadi iz sezone u sezonu ne miču s modnog trona. Riječ je, svakako, o klasicima koji se mogu uklopiti u svaki stil i priliku, te nam je bez njih nezamislivo slagati modne kombinacije.

U hladnijem periodu najvažnije je da nam je toplo. A kako ćemo to postići bez udobnih i toplih odjevnih predmeta poput pulovera, čizama i neizostavnog - kaputa. Njemu se vraćamo svake godine, bez obzira na trenutne trendove, jer ništa ne može zamijeniti kvalitetan kaput koji pršti elegancijom.

No, nije svaki kaput - ,,kaput’’ u pravom smislu riječi. Na tržištu možemo pronaći mnogo modela od kojih ne moraju svi biti kvalitetni, koliko god se na prvu činili ,,vau’’ i po posljednjoj modi. Kvalitetan kaput mora nas štititi od zime i naleta vjetra, snijega i kiše, te mora potrajati nekoliko sezona.

Ako nas je ova pandemija nečemu naučila, onda je to činjenica da je bolje uložiti u nešto skuplje i kvalitetnije, nego svaki mjesec kupovati komade koji će trajati samo jednu sezonu. Dakle, kako odabrati idealan kaput i na šta sve trebamo paziti?
 
Građa tijela
Prvo što moramo imati na umu jeste naša građa tijela i visina. Naime, ne stoje svima svi krojevi kaputa jednako. Ako ste niži od 170 cm, birajte kraće kapute, odnosno one koji vam sežu tek mrvicu ispod koljena. Sve niže od toga, naprosto, će vas ,,progutati’’ i završni utisak neće biti zadovoljavajući. Višim osobama, s druge strane, odgovaraju i duži kaputi.
Za tijelo u obliku kruške (uža ramena, manje grudi, veći bokovi i stražnjica) idealni su kaputi s puf rukavima ili koji u gornjem dijelu imaju neke ukrase, jer će pomoću njih napraviti balans između gornjeg i donjeg dijela tijela. Za tijela u obliku jabuke savršen je kaput A-kroja do pola bedra, jer će sakriti eventualne nedostatke, te u prvi plan staviti vaše divne noge.
Ako imate građu pješčanog sata, stajaće vam većina modela, a kako biste istakli struk, birajte kapute s pojasevima ili one sužene u struku.

Kvalitet kaputa
Kao što smo pomenuli, najvažnije kod biranja idealnog kaputa jeste da vam je u njemu ugodno i dovoljno toplo. Uvijek ga možete skinuti kad vam postane vruće, ali ako vam je u njemu hladno, čak i ako ste odjeveni slojevito, onda to predstavlja problem.
Najhladnije zimske dane dočekaćemo u najtoplijim kaputima koji su izrađeni od tkanina prirodnog porijekla: čiste runske vune uz dodatak kašmira, mohera, kamilje dlake ili elastana za bolju prilagodljivost i udobnost.

Veličina kaputa
Pri odabiru veličine kapute pripazite da se dugmad ne otkopčavaju ili šire tkaninu jer to onda znači samo jedno - da vam je kaput premalen i preuzak. Radije odaberite nešto veći model ispod kojeg ćete bez problema nositi i nekoliko slojeva odjeće.

Boja i dezen kaputa
Ako volite klasiku tu su kaputi ravnog kroja u crnoj, bijeloj i neutralnim bojama. Ako, pak, volite eksperimentisati, dobra je vijest da je ove sezone sve u znaku odvažnih boja i dezena.