PROŠIRENE VENE NASLjEĐUJEMO OD RODITELjA, RJEŠENjE POSTOJI :: Semberija INFO ::

 

PROŠIRENE VENE NASLjEĐUJEMO OD RODITELjA, RJEŠENjE POSTOJI


Foto: Ilustracija
Za proširene vene, oboljenje koja pogađa skoro trećinu populacije, može se slobodno reći da spada u nasljedne bolesti.

Bolest sporo napreduje, ali je uvijek prisutna. U početnom stadijumu, javljaju se bolovi, osjećaj težine i grčevi u nogama, a poslije godina ili decenija sporog napredovanja, rastu rizici od formiranja tromba, pa čak i stvaranja otvorenih rana na koži, koje sporo ili nikako ne zarastaju.

Kako izgleda preventiva, kako se prepoznaju i kako se liječe problemi proširenih vena objasnio je vaskularni hirurg Darija Jocić istakavši da je populacija zrelije životne dobi više pogođena bolešću i simptomima bolesti.

"Bolest proširenih vena se najčešće javlja rano. Pacijenti navode da već od dvanaeste ili trinaeste godine primete da imaju proširene vene i kapilare, ta bolest je hronično progresivna i napreduje polako. Najveći broj pacijenata oseti tegobe oko pedesete godine", rekao je vaskularni hirurg.

Ističe da se problem rješava kada postoji, a na neke tegobe se pacijenti polako navikavaju. Često ističu da je sve lakše poslije operacije, prenosi B92.

„Dugo stajanje doprinosi manifestaciji venske bolesti, a doprinosi i tegobama koje pacijenti imaju, zbog gojaznosti, načina života, fizičke neaktivnosti. Jedan od razloga proširenih vena u trudnoći je pritisak na duboke vene u maloj karlici, veća količina tečnosti, pa to pogoršava simptomatologiju venske bolesti", istakao je Darija Jocić, vaskularni hirurg.
 
Danas se zahvati rade ambulantno, lokalnom anestezijom, u jednom danu, bez obzira na simptome težine bolesti kod pacijenata. Venske rano brzo zarastaju, recidivi su rijetki.
 
„Operacija vena je operacija za bolji kvalitet života. Čekanjem da se problem reši sam ne postiže se ništa. Moja preporuka je da se problem rešava kada se pojavi. Najvažnije je da postoji rešenje", zaključio je dr Darija Jocić, vaskularni hirurg.

(Glas Srpske)