Bolje od šoljice kafe: Namirnice koje će vas podići i držati budnima cijeli dan :: Semberija INFO ::

 

Bolje od šoljice kafe: Namirnice koje će vas podići i držati budnima cijeli dan


Najbolje bi bilo da kafu zamijenite nekim drugim namirnicama koje su mnogo bolji razbuđivači.

Zobena kaša

Zobenu kašu mnogi jedu za doručak, ali i pored toga popiju šoljicu kafe. Međutim, za tim uopšte nema potrebe. Zašto? Zobena kaša ima nizak glikemijski indeks i osiguraće vam dovoljno energije i osjećaj sitosti za nekoliko narednih sati, a kada tijelo ima energije - nije umorno.

Voda

Od izuzetne važnosti je da svom tijelu osigurate dovoljno tečnosti, jer kada je nema, mozak radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Najbolje bi bilo da, čim ustanete popijete čašu vode. Isti učinak ćete postići i popodne. Kada zaboravite kad ste posljednji put popili vodu, popijte jednu čašu vode odmah i osiguraćete tijelu potrebnu tečnost.

Zeleno lisnato povrće

Na prvu možda ne zvuči najprimamljivije, ali zeleno lisnato povrće (spanać, peršun, celer, blitva, kelj...) sadrži veliku količinu B vitamina koji pomaže da se hrana pretvori u energiju. Zato dan, umjesto kafom, započnite nekim lijepim zelenim smutijem.

Čia sjemenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u ubrzavanju rada mozga, kao i u borbi protiv umora. Čia sjemenke imaju i veliku mogućnost apsorpcije tečnosti, pa ubrzavaju metabolizam i učiniće da se osjećate hidrirano i držaće vas budnima. Možete ih jesti u zobenoj kaši ili smutiju i na taj način osigurati duplu dozu razbuđivanja.

Jaja

Jaja su proteinska namirnica koja pruža energiju potrebnu za funkcionisanje tokom celog dana. Izbor pripreme jaja je veliki, možete da ih ispečete na oko, napravite kajganu, omlet ili da ih skuvate. Ono što takođe možete da uradite, jeste da spojite jaja i neko zeleno lisnato povrće i napravite fenomenalan omlet koji će ujedno biti i energetska bomba, prenosi B92.


​Glas Srpske