KAKO UŠTEDJETI ELEKTRIČNU ENERGIJU TOKOM RADA KLIMA UREĐAJA? :: Semberija INFO ::

 

KAKO UŠTEDJETI ELEKTRIČNU ENERGIJU TOKOM RADA KLIMA UREĐAJA?


Foto: Ilustracija
Ušteda električne energije tokom rada klima uređaja, bilo da se radi o hlađenju ili grijanju prostorije, praktično je i korisno rješenje za ekonomičniju upotrebu ovog regulatora topline.

Zbog sve toplijih i sušnijih ljeta, ali i oštrijih zima, upotreba ovih multifunkcionalnih uređaja postala je apsolutna potreba – međutim, njihovo neadekvatno korištenje može drastično povećati vaš račun za struju.

Shodno tome, u narednim redovima naveli smo nekoliko savjeta i trikova kako da efikasnije koristite svoj klima uređaj, a pritom uštedite električnu energiju i istovremeno smanjite troškove – stoga pročitajte tekst do kraja.

#1 Redovno servisiranje klima uređaja

Većina korisnika nije svjesna činjenice da redovno čišćenje i održavanje rashladnih sistema zapravo produžava vijek trajanja vašeg uređaja, poboljšava kvalitet života, ali i smanjuje troškove potrošnje električne energije do 40%.

Imajući to na umu, ključno je da budete informisani o tome kada i koliko često treba servisirati vaš klima uređaj.

Mnogi ne mogu prepoznati trenutak kada je potrebno izvršiti servis, a često se dešava da dođe do nepopravljivog kvara ili oštećenja – u tom slučaju rješenje su novi klima uređaji.

Ako je reč o kućnim klima uređajima, koji služe za hlađenje i dogrevanje prostora, savet stručnjaka je da se servisiraju jednom godišnje, međutim, ako su oni glavni izvor toplotne energije i ključni način hlađenja – to je potrebno ih je servisirati dva puta godišnje.

Opšta preporuka je da se godišnji servis uradi pre početka sezone hlađenja, odnosno tokom marta, aprila ili eventualno maja. U suprotnom, uređaj je potrebno očistiti prije početka hlađenja i prije početka sezone grijanja.

U slučaju centralnih klima uređaja, kod kojih se zrak grije ili hladi u unutrašnjoj jedinici i kao takav se širi kroz kanale unutar prostorije, potrebno je izvršiti servis 4 puta godišnje. Glavni razlog tome je činjenica da se filteri lako zaprljaju, jer se zrak djelomično uzima iz unutrašnjosti i izvana.

Još jedan pokazatelj da je potrebna hitna intervencija je činjenica da vaš klima uređaj konstantno stvara buku tokom rada, jer se "muči" da normalno obavlja svoju funkciju. Osim toga, curenje vode iz klima uređaja je loš znak, pa je važno da se obratite odabranom serviseru ako primijetite da iz uređaja curi tekućina.

Izbacivanje nakupljene prljavštine i prašine kada uključite klima uređaj je još jedan znak da je potrebno očistiti filtere i dezinfikovati unutrašnjost uređaja.

#2 Odaberite odgovarajući način hlađenja ili grijanja na klima uređaju

Drugi uzrok veće potrošnje energije je preniska temperatura. Naime, statistički podaci govore da većina ljudi svoje jedinice postavlja u rasponu od 21 do 23 stepena Celzijusa, dok je savjet stručnjaka da je treba postaviti na 24 ili 25 stepeni. Iako bi većina tvrdila da je razlika od ovih nekoliko stepeni drastična, vaše tijelo to zapravo neće otkriti jer je osjećaj ugode gotovo identičan.



Međutim, ono što ćete sigurno osjetiti je manji račun za struju, čak niži za 10% do 25%.
Klima uređaj u prosjeku troši 300 kWh do 400 kWh mjesečno, a ako temperatura ne padne ispod preporučenog nivoa, možete uštedjeti do 50 kWh za taj period.

Bivši klima uređaji imali su samo 3 opcije za hlađenje ili grijanje, i to nisku, srednju i visoku. Tokom godina razvijali su se i drugi režimi, tako su i nastali:
  • Režim hlađenja (Cool mode) - ovdje kompresor radi prema zadanoj temperaturi i brzini, što znači da će ušteda električne energije direktno ovisiti o zadanoj temperaturi.
  • Režim rada ventilatora (Fan mode) - ovdje je kompresor isključen, a značajno ćete uštedjeti na struji, ali nećete moći drastično hladiti ili grijati prostor.
  • Suhi način rada (Dry mode) - odličan način rada ako imate problem s višim nivoima vlage. ovdje ventilator i kompresor rade na manjoj brzini kako bi se riješili viška vlage u prostoriji i time poboljšali kvalitet zraka.
U skladu sa vašim ličnim preferencijama i potrebama, lakše možete kontrolisati uslove i potrošnju energije.

#3 Izolacija prozora aluminijskom folijom i smanjena upotreba drugih uređaja

Ovaj korak, zajedno sa gore navedenim stavkama, može značajno pomoći u hlađenju ili zagrijavanju prostora - i naravno smanjiti vaš račun za struju.

Izolacija prozora aluminijskom folijom se ostvaruje sa vanjske strane prozora, gdje je između folije i samog stakla ostavljeno nekoliko centimetara. Na taj način zrak djeluje kao izolator, te efikasnije reguliše toplinu u unutrašnjosti.

Stručnjaci savjetuju i isključivanje nekih dodatnih uređaja, poput televizora, laptopa, računara, kao i velikih lampiona, lustera ili plafonskih svjetala. Blackout zavjese, nadstrešnice i tende također mogu pomoći u smanjenju topline za čak nekoliko stupnjeva - naravno, uz pravilnu upotrebu klima uređaja.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i informativan, te da smo razjasnili sve bitne stvari u vezi sa efikasnijim i ekonomičnijim korištenjem klima uređaja - više praktičnih savjeta i zanimljivosti možete pročitati na našoj web stranici!