Dogodilo se na današnji datum – 24. jul :: Semberija INFO ::

 

Dogodilo se na današnji datum – 24. jul


1567. godine – Škotska kraljica Marija Stjuart primorana je da abdicira zbog antiprotestantske politike. Naredne godine pobegla je u Englesku gde je zatvorena, a nakon 18 godina tamnovanja optužena je za učestvovanje u izdaji i pogubljena.

1701. godine – Antoan da la Mot Kadilac osnovao je na obali reke Mičigen trgovački centar Ponšartren, koji se kasnije razvio u grad Detroit.

1704. godine – Britanske snage pod komandom admirala Džordža Ruka preuzele su Gibraltar od Španaca.

1783. godine – Rođen je južnoamerički revolucionar, vojskovođa državnik Simon Bolivar. Oslobodio je najveći deo Južne Amerike od španske vlasti i bio prvi predsednik Kolumbije i Gornjeg Perua, koji je po njemu nazvan Bolivija.

1799. godine – Napoleon je izvojevao svoju poslednju pobedu u osvajanju Egipta, potukavši tursku vojsku kod Abukira.

1802. godine – Rođen je francuski pisac Aleksandar Dima Otac, koji se proslavio avanturističkim romanima sa sadržajem iz francuske istorije. Najpoznatija dela: “Tri musketara”, “Grof od Monte Krista”, “Kraljica Margo”.

1804. godine – Srpska potera predvođena Milenkom Stojkovićem uhvatila je i pogubila na dunavskom ostrvu Ada Kale beogradske dahije Aganliju, Kučuk Aliju, Mulu Jusufa i Mehmeda Fočića.

1824. godine – Rezultati prvog ispitivanja javnog mnjenja u svetu objavljeni su u američkoj državi Delaver uoči predsedničih izbora u SAD.

1828. godine – Rođen je ruski pisac, književni kritičar i revolucionar Nikolaj Černiševski. Njegovo političko delovanje u carskoj Rusiji prekinuto je progonom u Sibir. Zalagao se da književnost bude oruđe društvene kritike, a u delu “Šta da se radi” izneo je svoje socijalističko-utopijske poglede na društvo.

1883. godine – Metju Veb, prvi čovek koji je 1875. godine preplivao kanal Lamanš, utopio se prilikom pokušaja da prepliva reku iznad Nijagarinih vodopada.

1923. godine – U Lozani je potpisan mirovni ugovor između Turske i savezničkih sila kojim se Turska odrekla svih neturskih teritorija koje je izgubila u Prvom svetskom ratu, ali je dobila Jedrene i istočnu Trakiju, čime su definitivno određene granice evropskog dela turske države.

1943. godine – Bombardovanjem Hamburga, savezničko vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu počelo operaciju “Gomora”.

1946. godine – SAD su izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim ostrvima Bikini u zapadnom Pacifiku.

1967. godine – Francuski predsednik Šarl de Gol završio je svoj govor u Montrealu usklikom “Živeo slobodni Kvebek”, što je izazvalo oštar protest kanadskog premijera Lestera Pirsona. De Gol je bio primoran da skrati posetu Kanadi.

1974. godine – Konstantin Karamanlis je, posle sedmogodišnje vladavine vojne hunte, obrazovao u Grčkoj prvu civilnu vladu i proglasio opštu amnestiju za sve političke zatvorenike.

1974. godine – Umro je britanski fizičar Džejms Čedvik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935. godine, koji je 1932. otkrio neutron, a kasnije (1943-45) radio na “Menhetn projektu” razvoja atomske bombe u Los Alamosu, SAD.

1976. godine – Američki svemirski brod “Viking 1” spustio se na Mars da ispita da li postoje mogućnosti za život na toj planeti.

1980. godine – Umro je britanski filmski glumac komičar Piter Selers, koji se proslavio filmom “Dr Strendžlav” i serijom filmova o detektivu Kluzou (Pink Panter).

1981. godine – U kineskoj provinciji Sečuan u poplavama je poginulo više od 700 ljudi, a milion i po je ostalo bez domova.

1991. godine – Umro je američki pisac, poreklom poljski Jevrej, Isak Baševis Singer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. godine. Smatra se najznačajnijim modernim piscem na jidišu, mada se njegova dela pojavljuju isključivo u engleskom prevodu. Najpoznatija dela: “Rob”, “Satana u Goraju”, “Mađioničar iz Lublina”.

1993. godine – Centralna banka Rusije saopštila je da će u okviru drastične monetarne reforme preduzete u borbi protiv inflacije, iz opticaja povući sve novčanice štampane pre 1992. godine.

1996. godine – U predgrađu Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, poginulo je 57, a ranjeno više od 500 ljudi u eksploziji dve bombe podmetnute u prigradski voz, za šta su optuženi tamilski pobunjenici.

2000. godine – Umro je francuski filmski reditelj Klod Sote, koji se proslavio filmom “Vreli asfalt”. Za film “Sasvim obična priča” osvojio je 1980. godine Oskara za najbolji strani film.

2005. godine – Umro je Ričard Dol britanski naučnik koji je prvi otkrio vezu između pušenja i raka pluća.


Edukacija