KAKO PRAVILNO DA KORISTITE KLIMA UREĐAJE KADA SU PAKLENE TEMPERATURE :: Semberija INFO ::

 

KAKO PRAVILNO DA KORISTITE KLIMA UREĐAJE KADA SU PAKLENE TEMPERATURE


Foto: Ilustracija
Toplotni talas koji je Pirinejskom poluostrvu doneo temperature od 45 stepeni stigao je i do Balkana.

Kako bi se izborili sa vrućinom, građani se rashlađuju na bazenima, rekama i jezerima, a u domovima uključuju klima uređaje. Međutim, sem uobičajenih tehničkih uputstava, potrebno je i poznavanje i poštovanje određenih zdravstevnih preporuka, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja korisnika. Ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Posljedice neadekvatnog korišćenja klima uređaja

Rizici neadekvatnog korišćenja klima uređaja mogu biti "banalni" - prehlada, kratkotrajna glavobolja i slično.

Međutim, nepravilno korišćenje može dovesti i do ozbiljnih posljedica usljed podhlađivanja određenih delova ili čitavog tela: Neuralgije - bolovi duž nervnih završetaka, pareze ili paralize mišića i nerava, reumatske tegobe - ukočenost, migrenozne glavobolje, pad imuniteta, toplotni šok pri naglom izlasku u spoljnu sredinu i dr.

Efekti korišćenja rashladnih uređaja i sistema koji funkcionišu na principu recirkulacije vazduha dovode do bržeg širenja prouzrokovača respiratornih zaraznih bolesti u prostoriji, kada u prostoriji boravi više osoba, od kojih neka ima ispoljene ili prikrivene znake obolenja, odnosno izlučuje prouzrokovače u spoljnu sredinu.

U periodu trajanja epidemije koronavirusa navedeno može imati značajne epidemiološke posledice.

Ne uključivati klima uređaje kada je napolju ispod 30 stepeni 

Rashladne uređaje uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 30°S. Kada su spoljašnje temperature niže, ne uključivati rashladne uređaje jer se mogu obezbjediti povoljni mikroklimatski uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24 - 28°C.

Nemojte da klima "duva" u vas 

Treba podesiti obim ventilacije i klimatizacije na niže vrednosti protoka vazduha, a na unutrašnjim otvorima podesiti položaj žaluzina za usmeravanje vazduha tako da prisutne osobe nisu u struji vazdušnog toka.

Ukoliko se radi o centralnim sistemima za veštačku ventilaciju i klimatizaciju omogućiti podešavanje sa maksimumom udjela svježeg vazduha.

Birajte klima uređaje sa HEPA filterima 

Za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora preporučuje se primena sistema sa HEPA filterima, koji se moraju redovno održavati, čistiti i menjati, u skladu sa proizvođačkom specifikacijom.

Povremeno napustite klimatizovanu prostoriju 

Potrebno je povremeno napuštati prostoriju odnosno pomeriti se iz zone kretanja rashlađenog vazduha i povećati protok i stepen hlađenja vazduha u periodima kada korisnici nisu u prostorijama.

Takođe, potrebno je i redovno i često kompletno provjetravanje prostorija otvaranjem prozora, u periodima dana kada je spoljna temperatura niža.

Potrebno redovno čišćenje 

Pojačati mjere čišćenja i dezinfekcije izvoda, filtera, rješetki i svih delova sistema koji su tehničkim procedurama predviđeni.

(Glas Srpske)