TORTA U OBLIKU HRAMA SVETOG SAVE :: Semberija INFO ::

 

TORTA U OBLIKU HRAMA SVETOG SAVE


Foto
Krštenje malenog Entonija u Beogradu još dugo će biti tema o kojoj se priča, delom zbog gala proslave od 1.500 ljudi, ali je najveći utisak ostavila torta u obliku Hrama Svetog Save.

Od trenutka kada se na društvenim mrežama pojavio snimak iznošenja torte koja je sve ostavila bez daha, ne prestaje da se priča o krštenju malenog Entonija.

Proslava je najavljena i preko bilborda uz reči "Dobrodošli na krštenje".

Po komentarima se povela rasprava koliko bi ovakva torta mogla da košta a  Nevena Marković, poslastičarka iz Beograda odgovara na pitanje.

- Prvo da naglasim da nije cela torta za konzumiranje, tj nije cela za jelo, rekla bih da košta od 10.000 do 15.000 evra u zavisnosti od materijala koji je unutra. Torta je teška verovatno oko 300-400 kilograma, ali onaj jestivi deo je težak pretpostavljam 250-350 kilograma i kada bi se samo to gledalo, cena bi bila oko 10.000 evra - ističe Nevena.

Naglašava da pomoćni, tačnije onaj nejestivi deo torte čine verovatno neke metalne konstrukcije, stiropor ili kartonske kutije.

Da bi se napravila ova torta, naša sagovornica ističe da je potrebno mnogo truda, vremena i ljudi.

- Za odgovarajući prevoz, kao i mesto gde će torta da se čuva dok ne dođe dan proslave, jer nije ovako nešto je potrebno mnogo uloženog i truda i vremena. To ne može da napravi samo jedna osoba, tu se prvo pravi postolje koje takođe zahteva vremena, pa zatim mi poslastičari prelazimo na stvar. Najteže je dekorisati celu tortu, i u tome učestvuje minimum 10 osoba, plus, treba obezbediti i izvodljivo da se napravi taj dan, pravi se bar nedelju dana, pa se pravi računica da se završi dan ili dva pre nego što će biti poslužena, jer potrebno je i vremena da se cela ta smesa stegne - kaže sagovornica.

Ističe i da se torta u obliku Hrama Svetog Save čuvala u minusnom režimu i da se donosila u delovima. 

Na pitanje da li je ikada dobila ponudu da napravi nešto slično, sagovornica ističe da nije, a i da jeste verovatno se ne bi upustila u tu "avanturu".

Torta u obliku Hrama Svetog Save je postala viralna na društvenim mrežama, pa je tako bilo dosta pozitivnih komentara, ali bilo je i onih kojma je sve ovo bilo nepotrebno.

(Informer)