BIKINI SLAVI 76 GODINA POSTOJANjA: "MANjI OD NAJMANjEG KUPAĆEG KOSTIMA NA SVETU" :: Semberija INFO ::

 

BIKINI SLAVI 76 GODINA POSTOJANjA: "MANjI OD NAJMANjEG KUPAĆEG KOSTIMA NA SVETU"


Planirajući predstavljanje svog novog kupaćeg kostima, Reard je imao problema da pronađe profesionalnu manekenku koja bi pristala da nosi oskudan dvodelni kostim.

Ove godine slavimo 76. godišnjicu od kada je izumljen bikini. Jedan od najpopularnijih kupaćih kostima kreirao je Luis Reard, francuski automobilski inženjer i dizajner odeće.



Luis Reard 5. jula 1946. godine otkriva svoj najnoviji dizajn - odvažan dvodelni kupaći kostim i predstavlja ga na popularnom pariskom bazenu. Glumica Mišelin Bernardini predstavila je ovaj do tada nikad viđeni komad, kog je Reard nazvao "bikini", inspirisan vestima o atomskom testu u SAD-u koji je održan kod atola Bikini u Tihom okeanu ranije te nedelje.

Prototip dva dizajnera

Evropljanke su prve počele da nose dvodelne kupaće kostime koji su se sastojali od haltera i šortseva 1930-ih. U Sjedinjenim Državama skromni dvodelni komad pojavio se tokom Drugog svetskog rata, kada je ratno racionalizovanje tkanine dovelo do uklanjanja suvišnog materijala. U međuvremenu, u Evropi su utvrđene obale i invazije saveznika ograničile život na plaži tokom rata, a razvoj kupaćih kostima, kao i sve ostalo, stao je.

Zapadni Evropljani 1946. godine radosno su pozdravili prvo leto bez rata u poslednjih nekoliko godina, a francuski dizajneri osmislili su modu koja će odgovarati oslobođenom duhu naroda. Dva francuska dizajnera, Žak Heim i Luis Reard, razvili su konkurentske prototipe bikinija. Hajm ga je nazvao "atomom" i reklamirao ga kao "najmanji kupaći kostim na svetu". Rearov kupaći kostim, koji je u osnovi bio gornji deo grudnjaka i dva obrnuta trougla od tkanine povezana kanapom, u stvari je bio znatno manji. Napravljen od oskudnih 30 inča tkanine (76cm), Reard je promovisao svoju kreaciju kao "manji od najmanjeg kupaćeg kostima na svetu".



Prvo predstavljanje u javnosti i ekspanzija

Planirajući predstavljanje svog novog kupaćeg kostima, Reard je imao problema da pronađe profesionalnu manekenku koja bi pristala da nosi oskudan dvodelni kostim. Zato se obratio Mišelin Bernardini, egzotičnoj plesačici u Casino de Paris, koja nije imala problema da se pojavi oskudno odevena u javnosti. Kao aluziju na naslove za koje je znao da će njegov kupaći kostim generisati, on je štampao novinske tekstove preko bikinija koje je Bernardini nosila 5. jula u Piscine Molitoru.

Bikini je bio hit, a Bernardini je dobila oko 50.000 pisama obožavatelja. Ubrzo, smele mlade žene u bikiniju izazvale su senzaciju duž obale Sredozemnog mora. Španija i Italija donele su mere zabrane bikinija na javnim plažama, ali su kasnije kapitulirale pred promenom vremena kada je kupaći kostim prerastao u oslonac evropskih plaža 1950-ih. Reardov posao je rastao, a u reklamama je održavao mistiku bikinija izjavljujući da dvodelni kupaći nije pravi bikini "osim ako se može provući kroz burmu".

U Americi, bikiniju su se uspešno odupirali sve do ranih 1960-ih, kada je novi talas mladalačkog oslobođanja doneo bikini masovno na američke plaže. Ovekovečio ga je pop pevač Brajan Hajland, koji je pevao o njemu 1960. godine.

Juvelirka Suzan Rozen dizajnirala je najskuplji bikini na svetu. Ona je kreirala bikini napravljen od platine koji je bio ukrašen sa 150 karata prvoklasnih dijamanta. Vrednost ovog bikinija procenjena je na 30 miliona dolara.
U vreme kada je uveden bikini, Vatikan ga je proglasio "grešnim". Francuska glumica Brižit Bardo bila je prva poznata ličnost koja je javno nosila bikini na Kanskom filmskom festivalu 1957. Bardo je odabrala bikini sa cvetnim printom.

Ursula Andres, koja je poznata kao Bond devojka, jednom je nosila beli bikini u filmu Dr No (1962). Dvodelni komad koji je nosila prodat je za neverovatnih 41.125 funti 2011. godine.

Prvi put kada je "Plejboj" magazin prikazao bikinije, u julu 1962. godine to je 0drađeno na veoma umetnički način, pokazujući samo preplanule ženske butine.


Ona.rs