Šta je Sky aplikacija i zašto je toliko popularna među kriminalcima? :: Semberija INFO ::

 

Šta je Sky aplikacija i zašto je toliko popularna među kriminalcima?


U poslednje vreme se sve više govori u Sky aplikaciji. Šira javnost je za ovu aplikaciju prvi put čula kada je otkrivena grupa Veljka Belivuka, a nedavno hapšenje Darka Šarića je vratilo fokus na ovaj kanal komunikacije koji se uglavnom rezervisan za kriminalne krugove. Tokom istraga koje su tada sprovedene je otkriveno da su svi oni koristili Sky Ecc platformu za komunikaciju.

U pitanju je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona koja ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo određene iPhone, Blackberry i Google Pixel modele. Ovu aplikaciju najčešće koriste kriminalci širom sveta i uz pomoć nje nesmetano razmenjuju poruke o svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti u zatvoru.

Firma koja je razvila aplikaciju je prvo legalno poslovala u SAD od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ukinuo platformu. FBI je kao razlog naveo da je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama u zemlji, a nešto slično se dogodilo i u Belgiji i Holandiji prošle godine. U nizu racija protiv kriminalnih organizacija demontiran je deo Sky infrastrukture u zapadnoj Evropi, a zatim je američki FBI zaplenio internet stranicu aplikacije.

Šta sve nudi Sky aplikacija?

Prvo, ova aplikacija zahteva proveru autentičnosti, što znači da niko ne može da pristupi porukama. Sky ne čuva poruke na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji.

Jednostavna i skupa

Pristup ovoj aplikaciji se plaća u zavisnosti od toga koliko dugo se aplikacija koristi. Licence se kreću između 600 i 2.200 evra i mogu trajati tri meseca, šest meseci ili godinu dana.
Funkcioniše tako što se kupi njihov specijalni uređaj i SIM kartica koji mogu da ispune bezbednosne zahteve. Kada dobijete uređaj i karticu, aplikacija se instalira putem uputstva koje stiže sa licencom. Instalacija traje kratko i nakon toga je spremna za korišćenje. Kada licenca istekne, može se jednostavno produžiti doplatom.

Krije se iza kalkulatora

Sky aplikacija se maskira u kalkulator na telefonu. Kada se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator. Da biste je vratili u normalno stanje, morate u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koja će vam zatim omogućiti pristup.

Lažna lozinka u slučaju prisiljavanja

Tvorci aplikacija su osmislili i lažne lozinke. Ovakvu lozinku unosite ukoliko vas neko prisili da otključate aplikaciju. Kada se unese lažna lozinka, aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a centrala Sky Ecc je obaveštena da je uređaj ugrožen.

Najsigurnije šifrovanje koje postoji

Sve poruke, snimci i fotografije koje se šalju putem aplikacije su u velikoj meri šifrovane. Ovde je u pitanju poseban način enkripcije zahvaljujući kom niko ne može da presretne komunikaciju. Sky svakako nije jedina aplikacija ovog tipa, ali je dugo bila najpopularnija.


Nova S