DANAS JE VELIKI ČETVRTAK :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK


Danas je Veliki četvrtak. Ovaj dan se obilježava kao znak sjećanja na Tajnu večeru Isusa Hrista i apostola. Pravoslavni vjernici ponegdje počinju i bojenje vaskršnjih jaja. U crkvama se vezuju zvona, jer su ona znak radosti.
Na Veliki četvrtak, obilježavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg.

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri, ustanovio je Svetu tajnu pričešća, dijeleći hljeb i vino, riječima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

Potom je svojim učenicima oprao noge, učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Slijedila je Judina izdaja, iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli su vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti.

Zvona će se ponovo čuti tek na Vaskrs. Do tada se, bogosluženja najavljuju klepalima.
Veliki četvrtak je i jedan od dana određenih za pričešće vjernika.

Narod vjeruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi grijesi.
Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedjelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.