Trostruki posni užitak :: Semberija INFO ::

 

Trostruki posni užitak


Sastojci za koru:
150 gr brašna
6 kašika šećera
4 kašike oraha
100 ml mineralne vode
50 ml ulja
10 gr praška za pecivo
Fil:
1l vode / sojino, bademovo, kokosovo mlijeko
6 kašika šećera
120 gr pudinga od vanile ili skroba
200 gr posnog margarina
100 gr šećera u prahu
100 gr posne čokolade
3 kašike oraha ili više
Još: bilo koji sok i 150 gr petit keksa
 
 
Priprema:
Prvo kuvamo fil.
Od 1l vode oduzmemo oko 200 ml, a ostatak stavimo da provri. Pomiješati puding, šećer i ostatak vode, izmiješati da nema grudvica. Kada voda provri zakuvati puding i miješati dok se ne zgusne. Potom sklonite sa vatre, staviti foliju direktno na fil i ostavite da se hladi.
Za koru uključiti rernu na 180 stepeni C da se zagrije. Pomiješati brašno, orahe i prašak za pecivo, pa uliti ulje i mineralnu vodu i sve sjediniti.
U pleh dimenzija 32 x 23 ili 30 x 20 staviti papir za pečenje i razvući smjesu za koru pošto je malo gušća. Staviti da se peče oko 20 minuta ili dok fino ne porumeni. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, a ohlađeni puding malo izmutiti. Dodati margarinu pola pudinga, izmutiti, pa dodati ostatak i sve izmutiti. Podijeliti smjesu na dva dijela, pa u jedan dio staviti tri kašike oraha, a u drugi otopljenu i prohlađenu čokoladu. Sve dobro izmiješati. Koricu isprskati sa malo soka, ne pretjerujte, jer će se raspadati.
Premazati cijeli prvi fil, pa poslagati red petit keksa, umočenog u sok. Preko keksa nanijeti drugi fil, poravnati pa dekorisati po želji.